Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ето как държавата на...
Ето как държавата на Борисов и ГЕРБ  работи за благосъстоянието на Ахмед Доган и ДПС

Ето как държавата на Борисов и ГЕРБ работи за благосъстоянието на Ахмед Доган и ДПСИсторията, която ще ви разкажем сега, е за това как в страна член на Европейския съюз съществува предприятие, което колкото повече не работи, толкова по-голяма печалба носи на притежателите си. Нещо като приказната ''златна кокошка'', ощастливила с десетки милиони семейството на бившия министър от правителството на Орешарски - Данаил Папазов, и техния известен съдружник - почетният председател на Движението за права и свободи - д-р Ахмед Доган.

На широко рекламирано пиар събитие предприемчивите бизнесмени съобщиха тържествено, че скоро ще обединят усилията си за модернизиране на ''Пристанище ТЕЦ Езерово'' с базиран в Лондон фонд, чието името обаче те не пожелаха да назоват. За целта, само пет дни преди това, г-н Доган регистрира и дъщерно на ТЕЦ ''Варна'' дружество - ''Пристанище ТЕЦ Езерово''. 

ТЕЦ ''Варна'', втората по-големина топлоелектрическа централа в България, се появява на бял свят в далечната 1964 г., и както можем да прочетем и днес - тя е била рожба на българско-съветската дружба. А как става рожба на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, ще научите след малко.

В ново време, през 2006 г., тецът е приватизиран и придобит от чешката енергийна компания ЧЕЗ срещу 206 милиона евро. Но произвежданият от централата ток се оказва прекалено скъп, тецът започва да трупа загуби и на 01.01.2015 г. централа спира работа. Преди това да се случи обаче, чехите искат да преработят инсталациите за работа на природен газ, вместо на въглища, но пък държавата отказва. Странно, защото само няколко години по-късно монополистът ''Булгаргаз'' бързо и охотно разрешава същото на новите собственици на ТЕЦ ''Варна''  - варненската фирмичка СИГДА, без никакъв опит в сектора, собственост на фамилията на бившия транспортен министър и бивш шеф на ''Пристанище Варна'' - Данаил Папазов.

Само за три месеца СИГДА получава от Изпълнителната агенция по околната среда комплексно разрешително за работа на природен газ, както и договор с ''Булгаргаз'' за доставка за теца. Значи, за чешкия гигант отказ, а за скромната варненска СИГДА светкавично съдействие. През цялото това време бъдещият собственик - г-н Ахмед Доган, тихо се почива на крайморските сараи в Росенец, южно от Бургас, а никой не подозира, че скоро ще излезе на сцената.

В края на 2017 г. СИГДА купува от от ЧЕЗ теца за 48.5 милиона евро, а само 10 дни след сделката, на 31.12.2017 г. чрез счетоводни преоценки на активи, фирмата отчита нетна печалба от над 60 милиона лева за годината, макар и да не е работила нито един час. На практика, Данаил Папазов и фамилия си разпределят дивиденти от 30 милиона лева, платени с наследени от времето на ЧЕЗ кеш от над 40 милиона лева. Звучи невероятно, но новите собственици успяват да платят част от покупката си реално с парите на продавача ЧЕЗ. Следващият ход на Папазов е да оповести, че ще модернизира ТЕЦ ''Варна'' за работа на газ и ще търси достъп до разпределението на т.нар. студен резерв. 

А какво представлява самият студен резерв? Това са енергийни мощности, които стоят в готовност за активиране при нужда, например в студените зимни дни. 

В сметките на всички български потребители се начисляват суми за обезпечаване именно на този резерв. А когато той се активира, се плаща още повече. Цената тук не подлежи на регулиране. По този начин държавата се разплаща с фирмите, които е избрала за целта. 

Пътят на Папазов и сие към целта ''студен резерв'' е кратък, но успешен. За по-малко от четири месеца държавните институции услужливо издават всички документи и разрешителни. И в резултат, напълно не работещата ТЕЦ ''Варна'' печели милиони. През април 2018 г. 2,8 милиона лева, а през юли същата година още 24,9 милиона лева. Как се стига до тази ситуация? Без изобщо да работи и без каквато и да било модернизация на инсталациите, на 29.03.2018 г. тецът вече е придобил комплексното разрешително. ''Булгаргаз'' е гарантирал доставките на природен газ. В допълнение, изненадващо и необяснимо, държавната ТЕЦ ''Марица Изток 2'' сама се отказва от вече спечелен търг за предоставяне на студен резерв и на нейно място скоростно е избран именно ТЕЦ ''Варна''. По това време, член на борда на държавния ТЕЦ е Илко Желязков, елитен кадър на ДПС. А впрочем, бившият шеф на ТЕЦ ''Марица Изток 2'' - Георги Христозов, тогава изведнъж се оказва в борда на ТЕЦ ''Варна''. Тази операция е предшествана от едно кадрово разместване. Още през февруари 2018 г., без ясен мотив, е сменено цялото ръководство на ЕСО - Електроенергиен системен оператор ЕАД. А именно ръководството разпределя студения резерв. И тогава ЕСО обявява търг за рекордните 570 MBт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон на 2018 г.

И ето, стига ме до деня, в който на светло излиза самият г-н Ахмед Доган. На 7.08.2018 г. той придобива 70% от дяловете на СИГДА, заплащайки неизвестно колко, и започва да печели от една неработеща централа. До ден днешен няма данни, че институциите в европейска България са се заинтересовали от цената на сделката, от начините на финансиране и от това дали са платени данъците по веригата. Защото, съгласете се, няма как да придобиеш такъв мажоритарен дял и успоредно активи за десетки милиони, а пък това ново богатство да не бъде обложено с данъци. 

Като подарък за добре свършената работа, ТЕЦ ''Варна'' си купува и дружеството ''Делта епсилон'', което пък е досегашният собственик на прочутите Боянски сараи - дългогодишната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи. 

Възникват въпросите:

- Как е гарантирана енергийната сигурност на страната, като съществена част от националната сигурност, при едно очевидно неработещо предприятие?

- Дали фамилия Папазови са били подставени лица на Доган, преди той да излезе на светло?

- И как Електроенергийният системен оператор (ЕСО), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Министерството на енергетиката допускат неработещо предприятие да получи толкова милиони за студен резерв?

- Въпрос и към Националната агенция за приходите (НАП), какъв е произходът на средствата и декларирани и платени ли са данъци върху тях, с които г-н Ахмед Доган успява да придобие дялове или контрол върху три дружества?

 

Вижте и във видеото:

 

 

Материал на Behind the Government

Снимка: БГНЕС

Източник: https://fakti.bg/

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Полицията отново не пусна протестиращи до Догансарай - НА ЖИВО

ВЛАСТТА НА ДПС&ГЕРБ СЕ БРАНИ! ГОТОВА Е И КРЪВ ДА СЕ ЛЕЕЕ >> Сблъсъци в Росенец, арестуват хора! ВИЖТЕ >>

Борисов и Доган умишлено и целенасочено създават етническо противопоставяне там, където никой не го е търсил

Данел Смилов, Дойче веле: Заедно срещу пленената държава България!

Застанал пред сараите на Доган, Христо Иванов отговори на Борисов и му задеде ред въпроси (ВИДЕО)


130558