Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ето при какви услови...
Ето при какви условия първият ден болнични ще се плаща

Ето при какви условия първият ден болнични ще се плащаД-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, коментира в сутрешния блок на БНТ коментира предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща.

Тя заяви, че това ще накара хората да се замислят дали може да изчакат и да се лекуват преди да си вземат болнични.

Д-р Дариткова обяви, че и на нея самата ѝ е трудно като практикуващ лекар някой път с тези болнични.

Припомняме ви, че вчера на съвместен брифинг на ГЕРБ, НФСБ и ВМРО бе обявено, че е внесено предложение минималната пенсия да стане 250 лв., първият ден от болничните да не се заплаща и да се предприемат социални мерки във връзка с децата, посещаващи ясла и градина.

Малко след брифинга синдикатите веднага реагираха и поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Дариткова обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите, заяви тя.

"Темата се разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение", каза още д-р Дариткова.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Тя обясни, че мерките няма да важат за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни, напомни д-р Даниела Дариткова.

 

Източник: www.novini.bg

 


116894