Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Еволюция! >> Америка...
Еволюция! >> Американска фондация дава 185 000 долара за

Еволюция! >> Американска фондация дава 185 000 долара за "чинията" на БузлуджаАмериканската фондация "Гети" осигурява финансиране за изработване на план за спасяване на комунистическия паметник на Бузлуджа, съобщи самата фондация. Сумата е безвъзмездна и е в размер на 185 000 долара.

Акцията за консервация и запазване на монумента е част от кампанията Keep It Modern ("За го запазим модерно") на "Гети". Т.нар. летяща чиния на Бузлуджа е един от 10-те паметника, за които ще бъдат отпуснати грантове. Целта на фондацията е запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

"Изглеждащ като бетонно НЛО, кацнало на прохода Шипка в Балкана, вдъхновеният от брутализма (архитектурен стил от 50-те години на 20 век - б.р.) монумент на Бузлуджа е построен за 90-годишнината от основаването на Българското социалистическо движение. Той е бил един от най-популярните исторически обекти в България до затварянето му с края на комунистическата власт. Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценено кой е  най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин монументът може отново да влезе в обществена употреба", обясняват от "Гети".

От 2014 г. досега американската фондация е подкрепила съхранението на 64 архитектурни обекта в света. Сред тях е например сградата на операта в Сидни, Австралия. Финансирането от "Гети" за Бузлуджа ще бъде предоставено на германски и местни експерти, които ще изработят дигитални изображения, план за консервация и ще проучат възможностите за бъдеща експлоатация на Чинията. Не става ясно кои са тези експерти.

Миналата година "чинията" бе призната от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство на континента.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://clubz.bg/


106842