Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Еврокомисията даде Б...
Еврокомисията даде България на съд

Еврокомисията даде България на съдЕвропейската комисия подаде жалба срещу България в Европейския съд в Люксембург заради неизпълнение на задълженията по Рамковата директива за морска стратегия (Директива 2008/56/ЕО). Целта на тази директива е да се постигне по-ефективното опазване на морската среда в цяла Европа. В нея е предвидено задължение за държавите членки до 15 октомври 2018 г. да представят на Комисията актуализирана информация относно изготвените от тях първоначални оценки, определянето на добро екологично състояние и напредъка в изпълнението на екологичните цели.

В съобщението на Ек за медиите се напомня, че целта, заложена в Рамковата директива за морска стратегия, е до 2020 г. да се постигне добро екологично състояние на морските води в ЕС и да се осигури защита на ресурсите, от които зависят свързаните с морето икономически и социални дейности. Тази директива представлява първият законодателен инструмент на ЕС, насочен към опазването на всички аспекти на морското биологично разнообразие (биологични видове, местообитания и екосистеми), тъй като съдържа изрична регулаторна цел за поддържане на биологичното разнообразие като основен фактор за постигане на добро екологично състояние.

За да се постигне добро екологично състояние, всяка държава членка е длъжна да разработи стратегия за морските си води (морска стратегия). Морските стратегии трябва редовно да се актуализират, като на всеки шест години те се преразглеждат и съответната информация се докладва на Комисията.

Комисията призова българската страна да изпълни задължението за докладване съгласно Рамковата директива за морска стратегия в два случая: с официално уведомително писмо, изпратено до българските компетентни органи през март 2019 г., и с мотивирано становище от октомври 2019 г. Тъй като това задължение все още не е изпълнено, Комисията реши да отнесе случая до Съда на ЕС, се казва в съобщението от Брюксел.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова за „укрепителното съоръжение” на Алепу: Тази наглост надминава всичко до този момент! (ВИДЕО)

Манолова към Борисов: Да дойде на плажа на Алепу с багер

Не оставаме, не оставаме (ВИДЕО)

Екоактивисти на протест в цяла България: Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!

Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти

 

 


129465