Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Европейската комисия...
Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетатаВъпреки че ситуацията е кризисна, БАБХ успокои, че взима "адекватни мерки"

Европейската комисия прати в България представители на спешния ветеринарен екип заради разрастването на кризата с африканската чума по свинете у нас. Експертите ще бъдат у нас до 25 юли, за да направят оценка на ситуацията. Въпреки скоростното разпространение на заразата и нарастващия брой на прасетата, които ще бъдат избити, от Българската агенция по храните (БАБХ) уверяват, че са взети адекватни мерки и всичко е под контрол. 

Това е в рязък контраст със ситуацията в Русенска област, където областният управител обяви извънредно положение във вторник. Причина за решението е откриването на няколко огнища на заразата на територията на областта. Точно там за първи път бе открито огнище на заболяването в голям промишлен комплекс - в село Николово. В него се отглеждаха 17 хил. животни, които вече няколко дни се умъртвяват и загробват. В близост има още два големи комплекса, които осигуряват една трета от свинското месо в страната. 

„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите.” Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ д-р Александра Митева пред Нова ТВ във вторник. Основният фактор в разпространението са хората - ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони,  хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването, обясни тя. Според нея взривът на заразата също дошъл от хората. „Много бързо се разпространи заболяването, и то пак „благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища, основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни д-р Митева.   

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин, експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пяна, под формата на сух лед и според европейското законодателство. По думите й евентуално използване на мобилни инсинератори би забавило безвредното унищожаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места на дълбочина над 3 метра.     

БЕЗХАБЕРИЕ 

Макар в съседни страни, като Румъния, африканската  чума по свинете да бе установено в стотици огнища, българската агенция по храните започна да взима по-сериозни мерки едва когато заразата прескочи границата и видимо се настани трайно у нас. Вирусът може да бъде пренесен по много начини - от диви свине и контакт на ловци с двор, където има домашни прасета, както и от продукти от свинско месо. През миналата година вече бившият министър на земеделието Румен Порожанов се похвали с изградена телена ограда по границата с Румъния. За нея бяха похарчени над милион лева, а ефектът, както се вижда, е повече от съмнителен.

 

Източник:https://www.segabg.com/


107561