Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Евростат: Енергийнит...
Евростат: Енергийните цени забавиха хода на годишната инфлация, България е осма

Евростат: Енергийните цени забавиха хода на годишната инфлация, България е осмаПрез октомври годишната инфлация в еврозоната се забави до ново близо 3-годишно дъно в резултат на силен спад на енергийните цени, показват неревизирани окончателни данни на Евростат.

Това вероятно ще породи нови опасения за състоянието на европейската икономика и може да поднови дебата в рамките на ЕЦБ как централната банка да преследва целта си за поддържане на инфлацията в средносрочен план близо, но под 2 %.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през октомври с 0,1 % на месечна база, но на годишна база нарасна с едва 0,7 % след повишение с 0,8 % през септември, като това е най-ниската инфлация в региона от ноември 2016 г., когато се повиши с 0,6 %, информира "Новини.бг".

Забавянето на инфлацията е в резултат най-вече на спад с 3,1 % на енергийните цени след тяхно понижение на годишна база с 1,8 % през септември, докато цените на храните, алкохола и тютюневите се повишиха с 1,5 % след растеж с 1,6 % месец по-рано, а цените на услугите се повишиха за втори пореден месец с 1,5 % спрямо октомври 2018 г.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през октомври също се повиши на месечна база с 0,1 %, но годишната инфлация се забави до 1,1 % от 1,2 % през септември, отбелязвайки също най-слабо повишение от ноември 2016 г.

Най-ниски годишна инфлация бе отчетена в Кипър (понижение с 0,5 %), следвана от Гърция (понижение с 0,3 %) и Португалия (с 0,1 %), докато най-висока инфлация бе отчетена в Румъния (ръст с 3,2 %), Унгария (с 3 %) и Словакия (повишение с 2,9 %).

Според Евростат потребителската инфлация в България през октомври се повиши с 0,2 % на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база стабилизира за втори пореден месец на ниво от 1,6 %.

Това отрежда на нашата държава 8-а позиция по растеж на годишната инфлацията.

 

Източник: www.frognews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Европредседателството = пари, безсмислени совалки и Пи Ар за Борисов

Една година на кабинета "Борисов 3" с лайтмотив "Европредседателство"

ЕвропреЦедателството: Фанфари и куршуми

Фалстарт! И тук.

Тука има – тука нЕма Европредседателство
116934