Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Фалшиви козунаци – ф...
Фалшиви козунаци – фалшив живот

Фалшиви козунаци – фалшив животКоментар на Благой Българанов 

В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са открити синтетични багрила, но за сметка на това те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител.

Това показва традиционното преди Великден проучване на организацията "Активни потребители". В него са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София.

Не разбирам аз обаче, какво толкова ни тревожи. От години в България снегът ни "изненадва" по Коледа, а некачествените храни по Великден. Това е традиция. Не ми се връща назад във времето, когато "доматите бяха домати", а млякото - от истинска крава и овца. Вярно, че хапвахме по-качествени храни, но затова пък доста по-оскъдни откъм разнообразие, а бананите, портокалите и мандарините се раздаваха като "подаръци" за Нова година. („Мандарините у нас идват само с дядо Мраз“) 

Факт обаче е, че от години българите слагаме на трапезата второ качество хранителни продукти и дори не се оплакваме от това. Защото са евтини... Приемаме го за даденост, някак си.

Определението "хранителен расизъм" се завъртя в публичното пространство, когато се разбра, че много западни търговски вериги продават храни с по-ниско качество в Източна Европа. Излиза, че „второкачествени храни са само за второкачествени страни?”. Изследователи, статистици и експерти се обединиха около заключението, че в източноевропейските супермаркети се предлагат много по-малко пресни, висококачествени и здравословни продукти, а цените са по-високи, въпреки, че доходите в тези страни понякога са в пъти много по-ниски, отколкото на Запад.

Ами тогава? Какво ни прави по-различни от англичани, французи, испанци..?

Възниква логично и единственият въпрос - къде са властите и защо позволяват да се случи това?

Проблемите с качеството и контрола на храните у нас съвсем закономерно се съпътстват от законодателен хаос. Цели три министерства - на земеделието и храните, на здравеопазването и на икономиката - си поделят отговорността за това, което ядем и пием. А когато се натъкнат на проблеми, потребители, производители и търговци си прехвърлят горещия картоф. За наша сметка, разбира се.

Законът за храните е от 1999 г. и е променян 34 пъти. В момента той е толкова тромав и далеч от европейските изисквания, и е цяло чудо, че още не са ни "препоръчали" да си го оправим. През зимата на 2017 г. Народното събрание още веднъж обсъди проблемите, които той предизвиква, но решенията отново не бяха насочени срещу лошото качество. Депутатите говореха само за начина, по който се бутилира водата.

Проблемите в сектора се знаят отдавна и бизнесът периодично ни проглушава ушите с искания за мерки срещу тормозещия ги сив сектор. Едно от слабите места на закона е именно, че няма механизми за контрол на незаконните хранителни обекти. Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверяват само регистрираните обекти, защото нямат право да влизат в местата, в които без разрешение се извършват дейности с храни. И които не дават никаква гаранция за безопасността им. Да не говорим, че например няма регистър на превозните средства на хляб. Най-просто казано, ако някой мине покрай вас с камион, натоварен с хляб и прах за пране, никой и копче не може да му каже.

Въпросът с контрола има и друга страна. Бизнесът редовно се оплаква, че БАБХ проверява само избрани фирми. И тук важи максимата - ако си платиш, ще те оставят. Агенцията пък от своя страна отрича двойните стандарти.

Друга "дупка" позволява на хитрите търговци да се измъкват от сериозни наказания. Вратички в нормативната система позволява дори фирма да бъде затворена заради нарушения, собственикът ѝ може веднага да започне "на чисто" с нов обект. Да не говорим за глобите, които съвсем не са достатъчни. С други думи, на търговеца дори не му мигва окото, че може евентуално да бъде глобен с 1000 лв. за грешно етикетиране. Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор за хора, които приготвят храните и напитките по начин, по който в тях попадат опасни за здравето вещества. И киселина да сложат в хляба, може да се измъкнат дори с условна присъда. Някой да е чул за вкаран в затвора търговец заради опасни храни?

По всичко личи, че проблемите с нашето законодателство няма да се решат скоро. Министри, експерти, проверяващи излизат по телевизията, за да ни уведомят колко некачествени храни ядем, но никой и дума не казва как и кога това ще спре. Държавата нехае за здравето на българските граждани, което чисто и просто си е престъпление. Ако най-висшият орган не взема мерки да спре този геноцид, то кой друг? За какво са тези армии от експерти, проверяващи, анализатори? За да подпират бюрото и да бистрят клюки? Месечният отчет на агенцията по храните е чисто и просто лъскав пиар, който да ни напомни, че някой, някъде се грижи за нас... но само по празници и само, когато скандалите станат некотролируеми. А през останалото време?

Козунаците и агнешкото на Великден са само малка част от хранителното блато, в което сме затънали. Проблемите са повсеместни, липсата на контрол - очевидна. Хиляди чиновници, стотици органи, десетки организации... и никой, никъде не си върши работата. На хартия се грижат за нас, а реално? Реално достигаме дъното и продължаваме да копаем още по-надолу.

Тук въпросът е съгласни ли сме да ни тровят по този начин и не е ли вече време да защитим правата си - и като граждани, и като хора. Не е ли крайно време да вземем здравето, а дори и живота си в ръце и да кажем: Стига! Стига ни предлагахте фалшива храна, фалшива сигурност, фалшиво образование, фалшиво здравеопазване, фалшиви политици. Стига заменяхте истинския ни живот с прогнила опаковка на мухлясала вафла.

Време е да кажем: „Стига!“!

 

Вижте и коментари на „ДНЕС“ по темата:

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

Здравето не е бизнес

Господа политици, молете се да бъдете здрави 

Те готвят, ние гледаме

Гражданско движение "ДНЕС": Кой контролира у нас изпитвателните лаборатории, които определят качеството на водата?

Писна ми да живея в два паралелни свята

Време е за рестарт, господин премиер

 

Вижте и други материали по темата:

Спомените ми от (НЕ) развития социализъм

ПРОУЧВАНЕ Козунаците по Великден