Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фандъкова и Тошев за...
Фандъкова и Тошев за пръв път „разговаряха“ с гражданите не чрез медиите

Фандъкова и Тошев за пръв път „разговаряха“ с гражданите не чрез медиите „Поздравявам тези от вас, които са запазили търпението си и отстояват каузата ни на улицата вече повече от два месеца! Поздравявам и тези, които сега се присъединяват към нас – вярвам, че и на Вас Ви е омръзнало да Ви искат пари, без да Ви предлагат нищо в замяна! Нашият призив е да бъдат отменени конфликтните текстове в наредбата за паркиране, докато тя не бъде съобразена с всички искания на гражданите. Основната ни цел е да отпадне „данък паркинг“ и да бъдат напълно възстановени правата на инвалидите!“

С тези думи Гергана Владкова откри поредния протестен митинг на столичани срещу новите правила за паркиране, организиран от фейсбук групата „Не, на данък паркинг!“ и Движение „ДНЕС“. Повече от 400 протестиращи се събраха тази вечер (10 октомври 2012 г.) на пл. Славейков в София, откъдето тръгна протестно шествие срещу рекета, налаган от Общината под формата на „данък паркинг“.

Шествието спря пред сградата на Столична община, където протестиращите пуснаха в небето сини и зелени балони със завързани за тях фалшиви банкноти. „Искаме да покажем какво се случва с парите на софиянци, които паркират в зоните. Лакомията на администрацията расте с всяка минута. А какво се случва със събраните пари - никой не знае! Затова сега ние нагледно ще го покажем. Нашите пари отиват на вятъра, излитат във въздуха, изчезват!“, обясниха организаторите на протеста.

„Повече от 10 години общината събира пари от синята зона с обещание, че с тях ще бъдат построени паркинги в центъра на града. Къде са тези паркинги? Как новите, двойно по-високи цени за паркиране ще доведат до намаляване на трафика в центъра? Защо не се предприемат реални мерки за решаване на проблемите с паркирането?“, попитаха протестиращите.

Участниците в протеста бяха категорични, че дори по-страшно от незаконните текстове е игнориращото, нагло и манипулативно отношение на властимащите. „Фандъкова и Тошев ни демонстрираха по всякакъв начин, че ние сме никои и нашата дума не е от значение дори за неща, пряко свързано с личния ни живот“, казаха протестиращите. За да онагледят тоталната липса на чуваемост и готовност за диалог от страна на общинската администрация, те проведоха изпровизиран „разговор“ с чучелата на кмета Йорданка Фандъкова и шефа на столичната транспортна комисия Радослав Тошев. Не без чувство за хумор, водещите на митинга обявиха, че за първи път след двумесечни активни протести г-жа Фандъкова и г-н Тошев са приели да се срещнат с хората и да отговорят на въпросите им очи в очи, а не чрез медиите.

Предлагаме Ви текста на „разговора“ с г-жа Фандъкова и г-н Тошев:

Въпрос: Г-жо Фандъкова, как налагането на данък-паркинг ще намали трафика в центъра?

Фандъква: Точно това ли намерихте да ме питате? Нека първо си зададем въпроса не искаме ли центъра да е по-чист, по-подреден и шумът от автомобилите да е по-малко?

Въпрос: Г-жо Фандъкова, искаме, разбира се, дори повече от Вас! Но не отговорихте на въпроса ми!

Фандъква: Как, нали Ви отговорих: „Точно това ли намерихте да ме питате?“

Въпрос: Г-жо Фандъкова, отговаряте ми като политик! Моля, отговорете ми като човек.

Фандъква: Но, моля Ви, не политизирайте въпроса. Вие от коя партия сте? Все едно, все на някой симпатизирате.

Въпрос: На никой не симпатизирам. Аз съм просто гражданин. Явно на този въпрос не можете да отговорите. Кажете конкретно колко от исканията на гражданите са приети?

Фандъква: Обзалагам се, че някой Ви плаща. А сега на въпроса: Преди седмица бяха около 70%. Мисля, че към настоящия момент са към 95 и повече. Синята и зелената зона нямат алтернатива!

Въпрос: Но кой тук говори за алтернатива? Ние искаме живущите да не плащат, за да паркират пред домовете си. И като стана дума за алтернатива, какво предлагате, къде да оставим автомобилите си?

Фандъква: Нашата цел е да освободим улиците за пешеходците. Тошев ще отговори на въпроса Ви.

Тошев: Имате много алтернативи – продайте си апартамента, платете си стикера или паркирайте на паркингите, които Ви построихме – и без това са празни.

Въпрос: Паркингите са празни, защото са скъпи, а освен това са извън града – каква алтернатива е това? А да си продадем апартаментите е пълна глупост! Може би Вие искате да ни ги купите?

Тошев: Аз не мога – доста кредити ми се насъбраха, но имам приятели, които биха проявили интерес.

Въпрос: Г-н Тошев, Вие сте завършили „Фирмено управление“ в УНСС, ясно как – с 200 марки и едно прасе. Смятате ли, че сте компетентен да се разпореждате с транспорта в столицата?

Тошев: Да, разбира се! За тези 9 години успяхме да приберем доста пари от зоните, с част от които дори успях да се командировам до Карибите, за да се запозная от първа ръка с техния опит в платеното паркиране.

Въпрос: Г-н Тошев, смятате ли, че е редно хората да плащат тези неоправдано високи такси?

Тошев: Това не са такси, а рестрикции! Няма значение за какво плащат, важното е парите да идват при нас! Ама какво изобщо ме занимавате – щом аз казвам, ще плащате!

***

Не на шега, протестиращите за пореден път призоваха Общината за разум, диалог и вслушване в гласа на гражданите, от чиито данъци се издържа администрацията. Те се заканиха, че всяка сряда, от 18.30 часа ще изминават „ПЪТЯ НА ИСТИНАТА“ от пл. Славейков до сградата на Столична община, докато исканията им не бъдат удовлетворени.


117