Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Фандъкова с общи при...
Фандъкова с общи приказки за скандала с ремонта на

Фандъкова с общи приказки за скандала с ремонта на "Граф Игнатиев"Не става въпрос за жертви – има много ясни процедури, правила и отговорности. Проверката, която възложих за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", я изпратих преди месеци в прокуратурата. Има много интересни обстоятелства – като се почне с проектанта на трамвайното трасе, проектът е сменян няколко пъти. Трябва да е ясно всеки какво е свършил по редицата – ако има заиграване с доставчици, това ще се разбере. Така кметицата на София Йорданка Фандъкова коментира скандала с ул. "Граф Игнатиев".

По думите ѝ пред Нова телевизия виброизолационната подложка е сменена заради мнението на експерти, заяви кметицата, без да коментира как това експертно мнение се взема предвид чак след като "Джи Пи Груп" печели проекта с една подложка, а после тя се променя и то с подложка, заради която ПСТ беше декласирана от участие.

Относно това кой кога подал сигнал до прокуратурата, Фандъкова обясни, че е събирала информация след сигнали и като е била готова, я предала на държавното обвинение. Преди нея обаче действала неправителствената организация "Спаси София" и прокуратурата сега разследва първо по този сигнал, не по кметския.

На въпрос дали съжалява за ремонта на граф „Игнатиев”, кметицата коментира, че ремонтът не е само на повърхността, а и под настилката – с много остаряла канализация. Фандъкова отчете като „недобре обмислено” обявлението кога ще приключи ремонтът, защото бил много труден, но не съжалява за започването на ремонта.

По въпроса с т.нар. "акулски перки" т.е. ограничители, утре (14 декември) ще бъде представено решението какво е избрано на тяхно място.

Къде са паветата?

Къде са 8700 тона павета, извадени за период от 10 години от софийските улици (2008 – 2017)? На този въпрос Фандъкова отговори, че отговорно е общинско предприятие, а освен това имало практика да се полагат извадени от едно място павета на друго. Проверката ще я завършим до няколко дни, но до момента има 7200 тона павета, а г-н Божков посочи над 9 000 тона, очевидно има разминаване, каза още Фандъкова, която не се ангажира засега да каже има ли липси или не. Ако има липси, ще сезираме прокуратурата срещу ръководството на съответното общинско предприятие за съответния период.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Махат перките на акули от ул. "Граф Игнатиев", ще дойдат ли делфини?

Спасиха го! >> Евгени Крусев прехвърли вината за ремонта на „Графа“ на експертната комисия

Биволъ >> ДжиПиГейт: Злополучният ремонт на "Графа" - 100% щета за еврофондовете

Ремонтът превърна "Графа" в Гаврош (ВИДЕО)
83776