Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фатално признание - ...
Фатално признание - Всички институции са хакнати!

Фатално признание - Всички институции са хакнати!Позиция на Анжелика Цокова - Гражданско движение "ДНЕС"


България е разтърсена! Хакнати са най-важните институции, които съхраняват информация за всеки български гражданин. Докато се тръшкаме за заразените прасета, което не е малък проблем, цялата държава е хакната и ние сме оголени до кокал. Отвличат вниманието ни с разни хакери, които уж били виновни, докато целият свят знае за националната ни криза.

Трагедията започна с хакването на Търговския регистър, но вече стана ясно, че това е най-тежкият инцидент, който се е случил в България. Това признание дойде лично от вицепремиера Томислав Дончев, който спомена между другото, че редица държавни институции са били хакнати през изминалата седмица, включително Министерски съвет.

Защо никой от управляващите не излезе и не каза: „Хора, положението излезе извън контрол!“. Защо трябва да научаваме такава важна новина от интервю на Томислав Дончев, измрънкано между другото, все едно нищо не се е случило?! Инфантилно изказване, което не отива на вицепремиер. А неубедителното оправдание, че парите за киберсигурност са недостатъчни е повече от абсурдно. Ами, увеличете ги! Как няма пари за национална сигурност?! Нали държавата е в „подем“? Излиза, че каквато държавата, такава и сигурността. Вицепремиерът каза, че парите за киберсигурност били 5 млн. на година – за компютри, принтери, клавиатури и кабели. За такова изказване в нормалните страни се подава оставка. А анализът на Дончев за хакерските мотиви е просто потресаващ:... „Тези атаки се дължат на ентусиазъм, хакерска солидарност или нещо подобно“. Единственото разумно нещо, което чухме от брътвежите на Томислав Дончев е, че „народът изпитва недоверие към институциите“.

 

                                        

И ние, от Движение „ДНЕС“, като част от народа, се усъмнихме дълбоко в изправността на държавния апарат, поради което, наш симпатизант реши да провери пуснатото от НАП приложение за проверка на изтеклите лични данни. Резултатът е шокиращ. Това приложение е абсолютно безполезно. Парадоксът е, че беше напълно достатъчно да въведе трите си имена в Гугъл и търсачката отвори линкове, свързани с Фейсбук профила на нашия човек, и директно линк към Търговския регистър, от който излезе цялата информация за него. Всичко!!! С подписа му най-отдолу. Подробни движения на пари, информация за фирми, договори... От Агенция по кадастъра пък се вижда ясно описът на имота, който притежава. С две думи, информация, която би трябвало да е недостъпна, е широко публично достояние!!!

Резултат от изображението за хакнаха

И още нещо, изключително притеснително, за което ние от Движение „ДНЕС“ обмисляме да предприемем адекватни мерки. 

През 2010 внесохме в Народното събрание подписка с предложения за подобряване на качеството на обслужването на гражданите от естествените монополи в България. Над 700 хиляди български граждани се включиха в подписката, която беше подкрепена и от редица известни личности. Днес установихме, че всички данни на подписалите се хора са публично достояние. И то само с няколко клика. Може да се видят трите имена, ЕГН-тата и подписите на хората. Файловете не могат да се отворят, но се виждат. Излизат като копие от хартиен носител.

Недопустимо погазване на Закона за защита на личните данни.

Господа, управляващи, не ни хвърляйте прах в очите! Надухте ни главите с вашите глупости. Не ни интересуват далаверите ви със самолетчетата, защото за каква отбрана говорим, щом не можете да опазите дори личните ни данни?! Не се вълнуваме и от разпада в малката ви коалиция. Искаме да признаете вината си и да се оттеглите. Втръснахте ни вече! Хвърляйте оставки и се махайте! Ние ще се оправим.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Мощен удар за националната сигурност! НАП пробита! Данните на милиони граждани на показ! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Ето я истинската причина за изтичането на данните от НАП!

Експерт: След изтичането на данни на милиони от НАП сме в ситуация на „Чернобил“

Атаката срещу НАП станала чрез вирусна инжекция, от 2018 година е

Тежък скандал >> Хакери думнаха НАП и МФ, огромен теч на лични данни! „Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия“, пишат хакерите!

Оставки! >> Официално: НАП обявиха какви данни са изтекли

 

 

 


107946