Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Фермерите ще трябва ...
Фермерите ще трябва да плащат данък

Фермерите ще трябва да плащат данък "градушка"Земеделският министър Румен Порожанов се отказа да събира отчисления от всички имуществени застраховки, за да пълни нов фонд за борба с градушките. Грижа за това ще имат държавата, както и земеделските стопани, от които ще се събира данък "градушка". Новият налог ще е поне 0.75 лв. на декар. Това става ясно от одобрения вчера от правителството проектозакон за превенция на неблагоприятни климатични събития в земеделието, пише в. "Сега".

Проектозаконът се появи за първи път още през май миналата година и първоначално предвиждаше фондът да се пълни и от вноски от застрахователните компании. От тях се искаше да отчисляват по 0.8% годишно от премийния приход от имуществените застраховки като "Автокаско", срещу пожар и наводнения, срещу кражби и др. Застрахователите реагираха остро и предупредиха, че това е несправедливо и ще доведе до поскъпване на застраховките, които нямат нищо общо със земеделието.

Одобреният в сряда от правителството законопроект все още не е публикуван. Не са ясни мотивите и оценката на въздействието от него. От правителственото прессъобщение се разбира, че се предвижда да бъде създадено държавно предприятие, което да "управлява риска от неблагоприятни климатични събития". Не се споменава каква ще е съдбата на сегашната Агенция за борба с градушките.

Дейността на новото предприятие ще се финансира споделено от държавата и от земеделските стопани, съобщава правителствената пресслужба. Каква ще е задължителната вноска, т.е. данък "градушка", не се посочва. В първоначалния вариант се предвиждаше отчисленията на земеделските стопани, които получават евросубсидии за площ, да са по 0.50 лв. на декар. Очакваха се годишни постъпления от 13.5 млн. лв. Държавният бюджет трябваше да участва с 8.5 млн. лв. годишно. По информация на в. "Сега" първоначално предвижданата вноска от 0.50 лв. е нараснала на 0.75 лв. за декар.

Не е известно дали фермерите, които сега сключват земеделски застраховки, ще трябва да плащат и данък "градушка". От Асоциацията на българските застрахователи припомнят, че застраховките на фермерите и сега постъпват във фонд "Земеделие" и с тях се покриват щети от природни бедствия на незастраховани селски стопани.

 

Редактор: ДЕНИЦА РАЙКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/business/

 

 


93579