Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Филип Димитров е изб...
Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисияЕвропейска комисия за демокрация чрез право е създадена през 1990 г

Конституционният съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия) към Съвета на Европа, съобщи Лекс.бг.

Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев. 

Днес от Венецианската комисия съобщиха, че за председател е преизбран италианецът Джани Букикио. За Димитров от комисията подчертаха, че освен конституционен съдия, е и бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. 

Изданието посочва, че изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември във Венеция, като са избрани и още двама нови зам.-председатели – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих. 

Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за членове на Бюрото. 

Комисията предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

В България за Венецианската комися и нейните препоръки се говори най-често във връзка с промените в изборното законодателство или съдебната реформа.

Буквално преди дни у нас по покана правосъдния министър Данаил Кирилов бяха докладчици от Венецианската комисия, за да дадат становище и препоръки по проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвеждат правила за разследване срещу т.нар. „трима големи“ в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

Какво представлява Венецианската комисия?

Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. Нарича се Венецианска по името на града, в който заседава четири пъти в годинита. Комисията е създадена след падането на Берлинската стена и има ключова роля в процеса на приемане на нови конституции, съответстващо на европейското конституцинно наследство, от източноевропейските държави.

От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.

Всяка страна-членка назначава в комисията по един експерт (и може да назначи евентуален заместник) за срок от 4 години; експертите трябва да работят като независими специалисти, а не като представители на държавите. По правило комисията се събира в пълен състав за четири сесии през годината.

Организационно комисията представлява „частично открито съглашение“ в рамките на СЕ. Това означава, че членовете на СЕ не са задължени да участват в нея, като членството в комисията е открито за трети страни (със съгласието на Комитета на министрите на СЕ); комисията има собствен бюджет, независим от бюджета на СЕ.

През 2010 г. членове на комисията са всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, а също Алжир, Бразилия, Израел, Република Корея, Киргизия, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и Чили; асоциирани членове са Беларус, а наблюдатели са Аржентина, Ватикан, Казахстан, Канада, САЩ, Уругвай, Япония; комисията сътрудничи също с Палестинската автономия, Евросъюза и ЮАР.

Председател на комисията е Джани Букикио от Италия. Членове на комисията от страна на Русия са председателят на Конституционния Съд на Руската Федерация Валерий Зоркин, от Украйна – заместник на ръководителя на администрацията на президента Марина Ставнийчук.

Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури, правата на малцинствата и др.

Документът може да бъде представен за оценка на комисията от самата заинтересована държава, или от друга държава със съгласието на тази страна, която приема документа, а също Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Заключенията на комисията се използват от ПАСЕ под формата на „европейски стандарти“ в областта на демокрацията.

Освен това, комисията публикува тематични изследвания върху отделни проблеми, поддържа базата данни CODICES (решения на конституционните съдилища) и VOTA (избирателното право). По въпросите, свързани с изборите комисията си сътрудничи тясно с Бюрото по демократичните институти и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Членове на комисията, които са представлявали страната ни, са били още: проф. Александър Джеров - бивш зам.-председател на Народното събрание, от бившия народен представител и правосъден министър Васил Гоцев, бившият конституционен съдия Тодор Тодоров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев

 

Източник: www.epicenter.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Лъжите на един премиер >> Борисов пред Венецианската комисия: Върховенството на закона е наш приоритет

Лицемерие >> Правителството щяло да се съобрази със Съвета на Европа за главния прокуро

Съветът на Европа и Венецианската комисия критикуват България заради калпавия закон за контрол на главния прокурор

Пълен абсурд >> "Независимият" прокурор, който ще разследва главния, ще е негов подчинен със 7 г. мандат

Правителството на ГЕРБ официално лъже Венецианската комисия


 

 

 

118473