Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фирма на кандидат-км...
Фирма на кандидат-кмета Игнатов участвала технически в избора на ВСС

Фирма на кандидат-кмета Игнатов участвала технически в избора на ВССАрхитектът е получил 60 000 лв. от съдебните кадровици за обществената поръчка

 

Фирмата на кандидат-кмета на "Демократична България" Борислав Игнатов е обезпечила технически гласуването за членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/, когато бяха избирани неговите членове от магистратските събрания през 2017 г. Това разкрива публикация в "Правен свят", която се позовава на информация от сайта на ВСС.

"БИГНАТОВ Студио Ню Йорк" е била избрана да осъществи безжичното гласуване през пролетта на 2017 г., когато ВСС е провел процедура по избор на доставчик за временно ползване на система за безжично гласуване за нуждите на общите събрания на следователите, прокурорите и съдиите, провели се по-късно същата година. При самото гласуване за кадровици от квотата на следователите, прокурорите и съдиите, магистратите имаха опция да гласуват електронно или с бюлетини от хартия.
 
Прогнозната стойност на поръчката е била в размер на 54 670 лв., като изрично е посочено, че сумата не трябва да надвишава 70 000 лв. Документи подават две фирми: един от лидерите на пазара за осигуряване на техническо оборудване за конгреси, събрания и масови мероприятия – "Конгресинженеринг" и фирмата на архитекта от Варна – "БИГНАТОВ Студио Ню Йорк".

Заради дребна техническа грешка, представляваща разминаване от 6 стотинки, "Конгресинженеринг" е отстранена, а фирмата на Игнатов получава поръчката с оферта за изпълнението й от 60 000 лв.

Срещу тази сума фирмата на Игнатов се наема да осигури пултове и презентационно оборудване, както и устройства за безжично гласуване, според броя на участниците в общите събрания на магистратите, както следва: за 13 май 2017 г. в зала "Универсиада" – 450 устройства за следователите, за 27 май 2017 г. в зала "Универсиада" – 1500 устройства за прокурорите и за 10 юни 2017 г. в Интер Експо Център – 2250 устройства за съдиите. 

В навечерието на гласуването през 2017 г. ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ), бившето НПД на лидера на "Да, България" Христо Иванов – Български институт за прави инициативи (БИПИ), както и представители на партията на бившия правосъден министър, а и той самият, атакуваха електронния вот на магистратите, но само системата за електронно гласуване, не и устройствата, доставени от варненската фирма на сегашния кандидат-кмет на обединението "ДБ".

Така Игнатов индиректно участва в избора на членове на ВСС в продължение на три дни чрез доставените от него пултове и устройства, за което му е платено. Две години по-късно, вече като кандидат-кмет на "ДБ", оспорва процедурата за избор на същия ВСС - участва в протеста срещу избора на главен прокурор.


 

Източник: https://dariknews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

В София всичко е ясно, но... интересното тепърва предстои

Сиви теории! >> Иван Костов: БСП, Атака, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите

Друга гледна точка! >> Социолог: Битката за кмет на София ще е оспорвана, Мая Манолова разтваря ветрилото

Когато знаеш, че си обречен изначално >> Демократична България: Изборите ще са референдумът за боклука на София

Пророчеството на Борисов се сбъдна

И Би Би Си заклейми ”порно журналистиката” в български сайт112887