Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Фонд за малки проект...
Фонд за малки проекти ще подпомага дребния бизнес по границата на България и Сърбия

Фонд за малки проекти ще подпомага дребния бизнес по границата на България и СърбияФонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г., съобщи Министерството на регионалното развитие и блаогустройството. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на следващата година.

 

Това е обявено на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма, председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Сърбия.

 

Малките и средни предприятия ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 хил. евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентноспособността и др. Целта е да се подкрепи икономическото развитие и потенциал на регионите чрез насърчаване на бизнеса.

 

30% от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави. Целта е по този начин да се постигне по-голям ефект от инвестициите. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на "Тематична цел 5 - Европа близо до жителите".

 

Запазва се териториалният обхват, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави възможности за функционални зони.

 

И в следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85%, като се въвеждат редица мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да отговаря за програмите за европейско териториално сътрудничество в Република България и в новия програмен период.

 

Зам.-министър Николова отбеляза, че програмата ще работи за намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните дисбаланси и увеличаване на икономическата активност. "За тази цел са необходими стъпки в посока на деконцентрация в управлението на регионално ниво. Засилването на ролята на регионалните съвети за развитие и активното им участие в стратегическото планиране и координацията на регионалното развитие, както и на етап изпълнение на програмите, ще допринесе за по-тясното им обвързване с нуждите на регионите", посочва тя, цитирана от пресцентъра си.

 

Ведомството отчита, че се изпълнява успешно Програмата за трансгранично сътрудничество като по нея до момента се изпълняват проекти за близо 26 млн. евро. Приключило е изпълнението на 36 от общо 39 проекта, финансирани по първата покана за близо 18.5 млн. евро. По втората покана са сключени 28 договора на обща стойност от почти 7.45 млн. евро. Към момента е спестен ресурс от 4 млн. евро, които ще бъдат разпределени за изпълнението на допълнителни проекти с фокус в инвестициите за околна среда.

 

С най-много реализирани проекти се отличават сръбските общини Ниш и Зайчар и община Монтана от българска страна.

 

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/


116491