Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Габрово, какво всъщност искаш?

Габрово, какво всъщност искаш?Вече половин седмица всяка вечер в Габрово има протести. Те избухнаха след като трима роми пребиха продавач в малък хранителен магазин.

Какво обаче искат протестиращите всъщност? И имам предвид конкретно, а не просто ей така, по принцип. Искат правосъдие ли? Виновниците бяха задържани и то за постоянно още след първия протест т.е. в крайна сметка гневът в тази посока свърши работа. Оттук-нататък следва съд – всичко друго би било посока линчуване.

А всъщност съдия Линч ли искаме? Всички цигани на сапун? Е няма да стане, макар че точно жената на габровския герберски кадър Томислав Дончев - Светлана, пуска едни такива провокативни изказвания във Facebook профила си: "Габровци искат да видят града си чист от придошлите цигани". Няколко часа по-късно обаче се усети накъде вървят нещата или мъжът ѝ ѝ каза накъде могат да идат, та дойде и това: "С насилие на насилието не се отговаря! Тогава, каква е разликата между едните и другите? Габрово няма нужда от размирици, погроми и кръв". Но точно това поведение всъщност показва от какво трябва да недоволстваме.

Циганите се превърнаха в проблем заради такива като Дончев. Той всъщност минава за един от ерудираните в ГЕРБ, но реално в какво управляващата партия като поведение прилича на публичното поведение на Дончев? Ето това е проблемът – просто тези, които управляват – независимо ГЕРБ или БСП, да не говорим ДПС, доказаха години наред, че няма да стане с тях. И е време да искаме сметка от тях – не всеки път да се залъгваме по последствия от политическите провали, какъвто е циганският проблем. Време е да потърсим сметка на предизвикалите го – тези, които нарочно съсипаха образованието, за да има една все по-голяма неграмотна маса, която да лъжат по избори с която да отиват на власт, за да крадат. Тези, които унищожиха правосъдието и всеки да е равен пред закона, за да могат да са на власт - и да прилапват апартаменти с тераси като за още един апартамент! Това ни е проблемът – проблемът на проблемите! Него първо трябва да решим - иначе другите проблеми просто ще бъдат притъпявани и след време пак ще се изострят.

И един въпрос накрая – КОЙ каза на полицията в Габрово да пусне трима души, за които има видеозапис как извършват престъпление?

Автор: Ивайло Ачев

 

Източник: https://www.actualno.com/96275