Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ген. Шивиков зове во...
Ген. Шивиков зове военни на протест във Войводиново в петък, мнозина откликват

Ген. Шивиков зове военни на протест във Войводиново в петък, мнозина откликват"До всички парашутисти елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета". Това призова във фейсбук бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков.

Повод за организацията е побоя, станал на Богоявление, над командоса Валентин Димов. Военнослужещият се прибирал от Пловдив във Войводиново, където живее. Там двамата цигани препречели пътя на колата му, а след като натиснал клаксона да се отдръпнат, го напсували. Това го провокирало да спре, за да разговаря с тях. Избухнал в скандал, който прераснал в побой над командоса.

Призивът на ген. Шивиков предизвика разнопосочни реакции - някои подкрепиха генерала, а други го упрекнаха.

"Генерале, всички заедно ще бъдем в петък във Войводиново. Чест ви прави позицията ви . Имате моето уважение", написа под поста му във фейсбук Дарина Гочева. "Браво, генерале", "Браво! Подкрепям Ви Генерале!", "Браво! Все от някъде трябва да се започне! С удоволствие ще участвам в подкрепата!", гласяха някои от коментарите. 

Малко по късно Шивиков отвърна на коментарите: "Аз призовах за колегите парашутисти първо, защото от 1982 година съм такъв; второ бях помолен от моите колеги да направя този призив от тяхно име, за да си нямат проблеми включително от Вашите колеги; трето всеки е добре дошъл и четвърто идеята на това мероприятие е да се покаже, че не може циганите да се чувстват недосегаеми и ненаказуеми и да правят каквото им скимне и последно легитимните държавни структури е крайно време да действат решително и по този начин да им вдъхнем кураж, че хората са с тях".

Бившият шеф на 61-ва Стрямска бригада беше изправен на съд за това, че е отслабил боеспособността на поделението, като е раздал черпаци и тави за кетъринг в Клисура, където чествали годишнина от Априлското въстание. Беше обвинен, че карал войници да му ремонтират апартамента в София, както и че отглеждал кокошки, патки и петли в подразделение на бригадата. Така нанесъл щети на Сухопътните войски, които претендираха за близо 70 000 лева. 

13-те обвинения срещу бившия командир на Карловската бригада ген. Димитър Шивиков паднаха до едно в пловдивския военен съд.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Възмущение на гол тумбак! И пак за народна сметка (ОБНОВЕН)

България на ромите... и политиците!

Безсрамие! Говори депутатът, нарекъл българите ДЕБИЛИ!? >> Агресията в ромските махали е сериозен проблем, който българските елити използват
86266