Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Генерал, служил в Че...
Генерал, служил в Черния полк, става шеф на НСО

Генерал, служил в Черния полк, става шеф на НСОГенерал-майор Данчо Дяков най-вероятно ще бъде назначен като началник на Национална служба за охрана, научи ексклузивно БЛИЦ от два независими източника.

Припомняме, че бившият вечен шеф на НСО Ангел Антонов подаде оставка в края на януари, след като службата стана обект на проверка за злоупотреби.

След оттеглянето на Антонов президентът Румен Радев назначи полк. Росен Тодоров за временен шеф на НСО.

Данчо Дяков е български офицер от кариерата. Той е съветник по военна сигурност на президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев. Дяков служи в българската армия в четиридесет и девети мотострелкови полк в Симеоновград. Той известен като Черният полк заради многото загинали негови бойци по време на Втората световна война, както и заради трудната служба тук, недалеч от южната ни граница в периода на Студената война.

От 25 септември 2009 до 1 октомври 2013 генерал Дяков е директор на служба „Военна полиция“. От ноември 2013 до 2 август 2016 г. офицерът е помощник-началник на щаба J9 – цивилно-военни взаимоотношения и партньорство в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Специализирал е във Висшата школа на Френската жандармерия (2001), Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ в САЩ (2008), Военната академия в София (2016). Владее английски и френски език.

Медията ни научи още, че министър-председателят Бойко Борисов е информиран за новото назначение.

 

Източник: https://www.blitz.bg/


52183