Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Генка Шикерова: Това...
Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав

Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край ДунавИзвестната разследваща журналистка Генка Шикерова, която бе принудена да напусне Нова телевизия след като медията стана собственост на братя Домусчиеви, публикува критичен коментар за действията на БАБХ срещу разрастващата се епидемия на чума по свинете в страната.

Преди време Шикерова направи серия от разследвания за дейността на ведомството и дори води дело срещу него заради отказан достъп до информация.

Ето какво написа тя след като днес се разбра, че ще бъдат избити и всичките над 40 000 прасета в гигантската свинеферма в село Бръшлен, Русенско: 

Около ЧЕТИРИ МИЛИОНА КИЛОГРАМА ПОТЕНЦИАЛНО ЗАРАЗЕНИ ТРУПОВЕ ще бъдат заровени някъде край Дунав.
Само от фермите в Николово и Бръшлен!

За да си ги представите, представете си двеста тира, на които трябва да се намери място под земята.
Това е екологична катастрофа!

И всичко това заради упоритото защитаване на конкретни бизнес интереси от страна на БАБХ.

Оправданието е удобно: да не разпространява заразата. Истината е, че е просто оправдание. Вместо да се впрегне целия наличен капацитет, за да се действа в състояние на извънредна ситуация пак се мисли за пари.

Агенцията затвори екарисажа в Шумен преди година, този във Варна е на ръба, за да може да се наливат пари в едни определени фирми.

Сега се дават още за загробване, защото фирмите, с които БАБХ подписа договори нямат капацитет.

Целта е усвояване. Това, че един отрасъл си заминава, а почвата и водите ще бъдат отровени: чудо голямо! Просто ще го регистрираме. Само да не притесняваме Дамян Илиев като му искаме информация и отчетност

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.offnews.bg/


107628