Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Георги Христов, експ...
Георги Христов, експерт на Движение „ДНЕС“: Понятието „сградна инсталация“ продължава да е параван за злоупотреби

Георги Христов, експерт на Движение „ДНЕС“: Понятието „сградна инсталация“ продължава да е параван за злоупотребиОмбудсманът Мая Манолова организира дискусия по повод общественото обсъждане на промени в Наредба № 16-334 за топлоснабдяването, предложени от Министерството на енергетиката.

В началото на месеца стана ясно, че дори с изключени радиатори, топлофикациите законно искат пари. Проблемът в България всъщност не е само в съществуването на такса "сградна инсталация", а в това, че тя е абсолютно несправедлива, защото не отразява действително отделеното количество топлина и е непроверима.

Защитени ли са правата и интересите на потребителите с промените в наредбата, позволяват ли фактуриране на действително отдадената и потребена топлинна енергия от сградната инсталация, са част от въпросите? По темата своето компетентно мнение даде експерта на Гражданско движение “ДНЕС“ Георги Христов 

- Г-н Христов, предложените от Министерство на енергетика промени в Наредба № 16-334 будят меко казано недоумение и се приемат крайно отрицателно и от експерти, и от граждани. Какво е вашето мнение? 

Промените в в Наредба № 16-334 са некомпетентни и може да се каже нагласени в абсолютно противоречие с интересите на потребителите на топлоенергия. Продължава да се отстоява ролята на измисленото понятие “сградна инсталация“, което да се изчислява с формули. Проблемът е, че в абонатната станция топлинната енергия се измерва на входа. А трябва да се измерва на изхода. Така следва да е по закона за енергетиката, но монополистът не го изпълнява. Затова се търсят и начини да се прикрият тези злоупотреби. 

-  Смятате ли, че настоящата формула, по която се таксува топлоенергията е неразбираема, необяснима и неотразяваща реално отделеното количество топлина? 

Категорично съм съгласен. Абсурдно е, че един уредаза измерване се заменя с 35 формули. Това е като да отидеш на бензиностанция, да налееш 30 литра бензин, да си плащаш на касата и да започнат да ти изчисляват дължимото по ред формули.

Има си общ топломер на изхода на абонатната станция, и според това какво отчитат индивидуалните топломери в апартаментите се изчислява и всяка сметка. Толкова е просто. Няма нужда от изчислителни процедури. 

- Вие, в ролята си на експерт на Гражданско движение „ДНЕС“ участвахте в дискусията, организирана от омбудсмана Мая Манолова по темата. Какви са вашите препоръки? 

Остро премина дискусията, тъй като в нея активно участваха и отговорни, и заинтересовани страни. Имаше много добри аргументи.

Нашата позиция, на ГД „ДНЕС“ е, че топлоснабдяването е система и всички  решения трябва да се решават чрез системен подход. Не може едни път да решаваш за сградна инталация другия път за топла вода. Ние апелираме за  пълна промяна на целия текст на Наредба № 16-334. Тя е подзаконов нормативен акт и трябва да се разгледа нашето предложение за промени в НС. Да се направят промени в закона за енергетиката и чак след това да се прави наредбата.

Работата е, че в случая редът е обърнат. В интерес на монополиста.

Ние искаме кардинална преработка на текстовете на тази нормативна система, защото чрез нея се злоупотребява.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Няма измъкване: И без радиатор плащаме на Топлофикация

Министърка брани монополиста* >> Теменужка Петкова: Не може да има индивидуални договори с "Топлофикация"

Герберски шок: >> И топлофикациите поискаха повишение на цените


101101