Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ–шуробаджанащина...
ГЕРБ–шуробаджанащина: Виден състудент на Бойко Борисов – субсидиран млекопроизводител

ГЕРБ–шуробаджанащина: Виден състудент на Бойко Борисов – субсидиран млекопроизводителОсобено внимание следва да се обърне на помощите получени от ЕТ “Зоров 91 Димитър Зоров“ за двете години. Видно от справките в регистрите на ДФЗ, на лицето са отпуснати помощи – веднъж в размер на 266 334.12 лева и 2 051 727.27 лева.

 

Дами и господа,

Периодично разкриващите се обвързаности на фигури, известни с влиянието си в сектора, с властта, значително намаляват усещането за лоялна конкуренция в сектор „Мляко“.

Моля да се обърне внимание на някои аномалии, свързани с може би най-субсидирания млекопреработвател в страната – г-н Димитър Зоров – приятел и състудент на министър-председателя от школата в Симеоново. Борисов дори присъства на откриването на мандрата на Зоров – https://dariknews.bg/regioni/vraca/bojko-borisov-otkri-naj-moderniq-krave-kompleks-na-balkanite-626131

По данни на ДФЗ, млечният олигарх, приятел на премиера, през 2018г. и 2019г. получава преки помощи в размер на общо 9,450,180.73 лева. А може би и повече.

Евро помощите са получени чрез дружества, притежавани от самия Зоров и свързани с него лица – информация е публична на сайта на Държавен фонд „Земеделие“. Особено внимание следва да се обърне на помощите получени от ЕТ “Зоров 91 Димитър Зоров“ за двете години. Видно от справките в регистрите на ДФЗ, на лицето са отпуснати помощи – веднъж в размер на 266 334.12 лева и 2 051 72 7.27 лева. Какво е особеното? И за двете плащания липсват основание и информация за мярката, съобразно която са отпуснати помощите. Как така повече от 2 млн. лева са отпуснати от ДФЗ, без да има публични данни за основанието,на което са заплатени? Защо за всички други субсидирани лица има информация, а за най-близкия до премиера млечен производител липсват???

При установения брой на декларирани млечни крави пред БАБХ, притежавани от Зоров и свързаните с него лица, а по-точно – 1581, правилата на аритметиката и логиката диктуват,че не е възможно да се натрупа такъв размер, по която и да е от мерките за подпомагане.

На какво основание са получени тези помощи? Дължи ли се на близостта с премиера скриването на тази информация? Ще дойде ли моментът, в който субсидиите се разпределят ясно, без определени, близки до властта хора, да бъдат облагодетелствани?

Кой ще отговори на тези въпроси?

Марин Иванов

 

Източник: http://afera.bg/139230