Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА...
МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> ГЕРБ и БСП забравиха клетвите си за съобразяване с референдума

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
ГЕРБ и БСП забравиха клетвите си за съобразяване с референдумаИзбирателната система е пропорционална, партийната субсидия е все така 11 лв. за глас, а опитите за промяна са в девета глуха. Такава е равносметката година след националния референдум, макар двете водещи партии ГЕРБ и БСП многократно да се кълняха, че ще се съобразят с волята на хората. 13 000 гласа недостигнаха за задължителност на резултата от допитването, но вотът бе мощно в полза на мажоритарен избор на депутати в два тура и 1 лв. партийна субсидия. Пожелаха ги 2.5 млн. българи.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов многократно е излизал с противоположни позиции за избирателната система и партийното финансиране, но последно заяви, че ще се съобрази с референдума . "Народът го иска", аргументира се той през януари т.г. в предизборен период. Дори изчисли бъдещата субсидия на "5-6 лв." за глас.

Малко след структурирането на сегашния парламент ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарен вот, а чрез преходните и заключителните разпоредби предложи изменение в държавния бюджет за 2017 г., с което субсидията ставаше 1 лв. Идеите стигнаха до пленарна зала, но мнозинство не бе събрано, защото БСП, "Обединените патриоти" и ДПС гласуваха против. От изявления на представители на ГЕРБ впоследствие стана ясно, че смятат казуса за приключен с отхвърлянето на проекта им. Нищо не пречи обаче субсидията да бъде намалена със закона за държавния бюджет за 2018 г. Темата въобще не бе повдигната при внасянето и обсъждането му сега. Записано е партийно финансиране от 11 лв. за глас.

БСП многократно след референдума обеща да внесе законопроект за смесена избирателна система. През лятото идеята бе подкрепена от националния съвет на партията, но документът така и не бе депозиран в деловодството на Народното събрание.

По неофициална информация на "Сега" причината е разнобой в самите партийни редици - и при дебата в националния съвет, и после на различни заседания е имало големи пререкания. "Проектът е готов, въпрос на политическо решение е кога да бъде внесен", заяви депутатът от БСП Крум Зарков."ДОНДУКОВ" 2

След референдума няколко пъти в подкрепа на смесена избирателна система се изказа и току-що избраният за президент Румен Радев. Впоследствие и неговият интерес към темата спадна. 

 

Източник: http://www.segabg.com/


41287