Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ поискаха оставк...
ГЕРБ поискаха оставката на шефа на НСО, докато твърдят, че Радев решава всичко за службата!?

ГЕРБ поискаха оставката на шефа на НСО, докато твърдят, че Радев решава всичко за службата!?Управляващите хем твърдят, че Радев и службата решават всичко, хем внасят законови промени това тепърва да се случва 

Шефът на НСО ген. Красимир Станчев

ГЕРБ обяви, че е за незабавна оставка на началника на НСО и уволнение на охранителите от „Росенец“.  „Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето и не виждам смисъла изобщо да се проверява тази ситуация. Надявам се г-н Христо Иванов да попита президента, при следващ възможен случай, защото вчера пропусна, защо тези неща не са направени“, каза пред журналистите в НС депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

След като вече два дни опитват да внушат, че президентът е отговорен за инцидента в Росенец, защото той контролира службата и служителите в НСО, то управляващите изведнъж решиха, че ще искат и оставката на началника на структурата. Това стана само час след като лидерът на ГЕРБ и премиер попита защо не са уволнени още хората на НСО от конфликта край морските сараи на почетния лидер на ДПС.

И докато разказват как отговорността е изцяло на държавния глава и началника на НСО, то същите тези управляващи внесоха проект за промени в закона за НСО, които всъщност тепърва ще дават тези права. 

ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха промени в закона за Националната служба за охрана, с които решенията ще се взимат от началника на службата, утвърден от президента. За да вземе решение, директорът на НСО ще изисква информация от службите за сигурност в държавата.

Мотивите за внасяне на промените били, че това е служба към президента и така няма да има размиване в отговорността. "Решенията ще се взимат с единоначалие, решенията ще се взимат с акт на началника на службата, утвърдено от президента, службата е към президента като началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация в ДАНС, МВР, ДАР, Военна информация, то и досега беше така. Като срокът за предоставяне на информацията, редът за предоставяне, ще се уреждат с правилника за прилагане на Закона за националната служба за охрана", обясни председателят на Комисията за контрол на службите за сигурност Димитър Лазаров.

На практика по този начин управляващите признават, че в момента изобщо не е вярна тезата, че само президент и началник на службата са отговорни и решават кой и как да бъде пазен. Това се прави от комисия, в която освен шефа на НСО участват и председателя на ДАНС и главният секретар на МВР. На практика ръководителят на охранителната служба е от една страна малцинство, а от друга като му се каже, че има някакъв сигнал, то той не може да откаже да разпореди съответната охрана. Отделно е и обстоятелството, че именно същите тези управляващи приеха закона за НСО и нормата, че може да се пазят и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". Именно на това основание се пази например Ахмед Доган.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Борисов: Оставете простака да си говори, когато отвърнеш... ставаш същия

ГЕРБ стяга контрапротести

Протестът за СВОБОДА и ДЕМОКРАЦИЯ продължава!

 


130064