Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ГЕРБ проверява себе ...
ГЕРБ проверява себе си?!* >> Антимонополната комисия уточни какво няма да проверява в сделката с ЧЕЗ

ГЕРБ проверява себе си?!* >> Антимонополната комисия уточни какво няма да проверява в сделката с ЧЕЗПредседателят на Комисията за защита нa конкуренцията Юлия Ненкова

КЗК няма да оценява и дали договорът, сключен между двете компании, може да бъде обявен за нищожен

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком България" планира да купи българския бизнес на чешката енергийна група ЧЕЗ. Тя няма да оценява и дали договорът, сключен между двете компании, може да бъде обявен за нищожен, защото противоречи на закона или е привиден.

Това се уточнява в съобщение на антимонополната комисия, след като вчера дружеството купувач поиска проверка дали сделката нарушава конкуренцията.

"Не е в правомощията на КЗК да изследва произхода на финансови средства, с които се предвижда финансирането на нотифицираната операция. Също така, извън правомощията на Комисията е да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите", се казва в съобщението.

Комисията ще провери дали след преминаването на контрола върху продаваните компании към "Инерком" ще се промени структурата на пазара.

Според вътрешните правила на комисията първо ще бъде извършен предварителен контрол на подадените от "Инерком" документи, а след това ще разгледа информацията и по същество, ще анализира въздействието на сделката на пазара преди и след промяната на собствеността, икономическата сила на компаниите,
достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и други.

Целта на анализа е да установи дали сделката може да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.faktor.bg/
 
Вижте и други материали по темата: 

АБСУРДИТЕ НА ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА! ИЛИ КАК ПАРТИЙНИ АКТИВИСТИ ЩЕ НИ БРАНЯТ ОТ МОНОПОЛИТЕ?! Коментар на "ДНЕС"

Майката на депутат от ГЕРБ ще проверява сделката за ЧЕЗ!

Роднина, милиционер, роднина, милиционер

Позорна, вместо бяла тишина >> Или как дебелоочието вече се превръща в срамно дебелокожие

Фейсбук: Сложиха лисицата, белката и невестулката в КЗК

Новата КЗК: партийни квоти и спорни фигури56102