Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ са аут >> В мал...
ГЕРБ са аут >> В малките населени места местни коалиции решават изборите

ГЕРБ са аут >> В малките населени места местни коалиции решават изборитеВ градовете границата ляво-дясно е ясна

 

21.5% от хората биха гласували за ГЕРБ, 18.7% за БСП, 8.6% за ДПС. Това показва най-новото изследване на "Алфа Рисърч" за предстоящите местни избори, насрочени за 27 октомври.

До 15% от всички избиратели се очаква да подкрепят листите със специфични местни коалиции. Те се намесват сериозно в местните избори и могат да се окажат силен фактор в предстоящите местни избори, заяви пред БНТ шефът на социологическата агенция Боряна Димитрова.

Според изследването, което тя представи, най-интересните битки се очакват в големите общини, защото там има най-силен сблъсък и противопоставяне.

В местните избори важен играч са и местните играчи, местните листи извън основните политически партии, поясни социологът.

По думите й местните избори са едни от най-мобилизиращите избори. Не случайно е така, защото се решават проблеми, които са най-близко до хората - улиците, училищата, детските градини и канализация, които в най-голяма степен засягат хората.

С най-голямо доверие в България се очертава фигурата на президента Румен Радев - 57% подкрепа. След него се нареждат вицпермиерът Томислав Дончев - 25.7%. Той се отличава с най-висок индекс на доверие сред министрите на правителството на "Борисов-3". С висок ръст на доверие са спортният министър Красен Кралев и силовият министър Младен Маринов. Към настоящия момент управляващите успяват да запазят своя кредит на доверие.

По данни на "Алфа Рисърч" 47% от хората заявяват готовност да участват в изборите. По места липсват ярки опоненти и фигури, които да излязат и да измерят сили. С по-големи очаквания са хората в големите общини, а в малките населени места готовността на хората е да подкрепят сега действащи кметове.

За предстоящите местни избори има ясно разграничение между лява и дясна опозиция, показва изследването на "Алфа Рисърч". То се показва както в политическите скандали, така и в различните позиции на политическите сили, което не дава възможност за създаване на една обща опозиция.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://news.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Усеща се краят >> Томислав Дончев: Смяната на хора в ГЕРБ не е кръвопускане

Когато страхът от Слави става господар."Няма такава държава“ се ражда..., ЗА ДА ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

Слави: Бях прав, че създавам "Няма такава държава"

Алтернативата е сред нас! Слави Трифонов, Мая Манолова, заедно с гражданите... И НАПРЕД!

Драги ми Смехурко, вижда му се краят!112869