Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ си намери нова ...
ГЕРБ си намери нова опорна точка за вкопчването във властта

ГЕРБ си намери нова опорна точка за вкопчването във власттаМъдреците в ГЕРБ намериха ново оправдание за вкопчването си във властта. Ако редовното правителството на Бойко Борисов падне и президентът назначи служебен кабинет, това може да застраши приемането на големия пакет за възстановяване на икономиките на ЕС в размер на 29 млрд. евро.

Новата "опорната точка" бе съобщена от Андрей Ковачев, представител на България и на ГЕРБ в Европейския парламент, в телевизионно интервю. 

"От общата сума от 29 млрд. евро, одобрена от Еврокомисията за нашата страна,  24.7 млрд. са безвъзмездна помощ, а 4 млрд. евро са дългосрочни заеми. Ако в България се състави служебен кабинет, страната ни ще осуети и ще отложи решението на целия ЕС", обясни Ковачев пред "България он ер".

 

"Тревогите" на евродепутата от управляващата партия всъщност са силно преувеличени. Окончателното приемане на въпросния колосален антикризисен пакет ще е трудно и може да се забави, но заради разногласия между Еврокомисията и Европарламента, а не заради политическата криза в България.

Самият Ковачев призна, че евродепутатите не одобряват орязването на парите за отбрана, за външни граници, по програмата "Еразъм" и др. разходи в новия 7-годишен бюджет на ЕС, които Европейският съвет и ЕК лансираха след трудни дебати.  

Очевидно е, че споровете между двете ключови инститиции на Евросъюза няма да бъдат решени скоро, така че евентуални правителствени промени в България едва ли са грижа и проблем на преговорите и окончателното гласуване за разпределението на общоевропейските средства. 

Просто ГЕРБ си намери ново плашило срещу протестите.

 

СРОКОВЕ

България трябва да представи подробен план за използването на безмъзмездните средства за възстановяване  до март-април догодина, обясни още евродепутатът. И добави, че протестите и блокадите били много вредни, защото пречели на правителството да поготви машинното гласуване и да организира добре редовните избори за народни предстанители идната пролет. трябвало да се проведат през пролетта догодина.  

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Семеен разкол в крепост на ГЕРБ >> Синът на Спас Гърневски: Аз протестирам! Убеждавам баща си да се раздели с ГЕРБ /видео/

Да изчезнеш за 60 секунди: Или как Дариткова стана като Орешарски и позорно избяга от народната любов!

Преседателят на ПГ на ГЕРБ Дариткова цинична: Групичка протестиращи тероризира всички останали!

Дариткова и Нинова блокирани в БНТ. Полицията не смее да ги пусне край демонстрантите

Адв. Елена Гунчева: Дариткова усети любовта на народа, стиска ли му на Борисов да излезе пред президентството132264