Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ загуби изборите...
ГЕРБ загуби изборите в ключови областни градове

ГЕРБ загуби изборите в ключови областни градовеПри ниска избирателна активност и множество сигнали за купуване на гласове ГЕРБ спечели кметските избори в трите най-големи общини на страната - София, Пловдив и Варна. Заедно с победите на първи тур в Бургас и Стара Загора ГЕРБ затвърди присъствието си в големите населени места на България. Управляващата партия обаче понесе тежки кметски поражения в следващите по големина общини - Русе, Плевен, Благоевград. Балотажи в неделя имаше в 18 областни града, 150 общини, 441 кметства и 31 района в страната.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) взе очаквано поправителния изпит в София. Тя поведе на Мая Манолова с около 10% при старта на изборния ден и през целия ден поддържаше разликата. Манолова не получи подкрепата, която искаше от градската десница, а избирателната активност в София леко надмина тази от първия тур.

Досегашният областен управител на Пловдив - Здравко Димитров (ГЕРБ), вече ще е кмет на Пловдив. Димитров победи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, като в края на изборния ден разликата между двамата достигна 15%

Костадин Костадинов (Възраждане) даде битка на Иван Портних (ГЕРБ) във Варна, но в крайна сметка загуби балотажа. Досегашният кмет победи с преднина от 25%. И в трите големи града активността бе по-ниска от тази на първи тур.

Досегашният кмет на Сливен Стефан Радев (ГЕРБ) също спечели нов мандат. По предварителни данни на социологическите агенции ГЕРБ печели още в Ловеч, Смолян, Перник, Шумен и Силистра.

Активността бе по-ниска от първия тур и в Русе, и Плевен, но там представителите на ГЕРБ катастрофираха тежко. В Русе Пенчо Милков (БСП) победи категорично Диана Иванова (ГЕРБ), която бе издигната след серия от скандали в управляващата партия. Милков спечели близо 60%, а Иванова едва 37%.

Независимият Георг Спартански победи на балотажа Мирослав Петров (ГЕРБ) и взе втори кметски мандат в Плевен. Вторият тур тук протече при изключително ниска избирателна активност. В деня за размисъл пък бяха арестувани 4-ма души, които се опитвали да купуват гласове в населеното предимно с роми село Буковлък.

За разлика от всички останали големи общини, Благоевград поддържаше относително по-висока избирателната активност, в резултат на което падна досегашният кмет Атанас Камбитов (ГЕРБ). Изборният ден там стартира с преднина на Камбитов, но още по обед независимият и подкрепен от БСП Румен Тонев обърна резултата и финишира убедително с 8% преднина. Изборният ден в общината бе белязан с масова смяна на членове на СИК - за по-малко от ден бяха сменени 70 души.

ГЕРБ не успя да пласира кандидат на балотажите в Пазарджик и Ямбол - те бяха спечелени от представители на местна коалиция Тодор Попов (Новото време) и Валентин Ревански (Пряка демокрация), които победиха на финала кандидатите на БСП.

До последно няма да е ясен победителят в Търговище, Разград и Видин, където резултатите на участниците в балотажа са изключително близки.

Единственият голям град, в който активността на балотажа бе по-висока от тази на първия тур, бе Хасково.

Президентът Румен Радев избра деня на балотажа, за да обясни, че иска да събере ЦИК, органите на реда и основните политически партии, за да си поговорят за "отстъпленията от честността на изборния процес".

 

 

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ГЕРБ катастрофира в София >> Предварителни данни: ДБ печели 8 от 10 балотажа за районни кметове в София

Манолова обявява до часове сформирането на проект обединяващ енергията за промяна в България!

Лъсват лъжите на социолози и медии! >> По-малко от 5% е преднината на Фандъкова

Мая Манолова: Ще намеря начина и формата да не бъде пропиляна гражданската енергия. Заедно можем и ще продължим да работим за промяната!

Фандъкова обещава чистка в общината

Борисов пак се изтъква: Доскучава винаги да си пръв

Мая Манолова: Разликата от вота в момент е под 3%116089