Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Германски медии срав...
Германски медии сравняват България с Беларус и Унгария

Германски медии сравняват България с Беларус и Унгария"Прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме от беларуската столица Минск"; "И този път Борисов успя да измъкне главата си от примката"; "България е на път да стане втора Унгария".

Българската редакция на Дойче веле извежда тези цитати от публикации в германските медии, които проявяват все по-голям интерес към събитията у нас. Авторитетни издания като "Зюддойче Цайтунг", "Ди Цайт", "Ди Велт" и други коментират и днес развоя на протестите и нестихващите искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, пише Дойче веле.

"Когато един премиер обявява в социалните медии, че няма нищо против гражданите да го замерят с яйца и домати, стига да освободят кръстовищата, има само две възможни обяснения: този човек или е изцяло откъснат от действителността, или вярва в помирителната сила на своя хумор", коментира вестник "Ди Велт" и заключава: "За разлика от закачливите нотки в съобщението на Борисов, положението в България е наистина сериозно".

"Протестите срещу Борисов ескалират", обявява в заглавие и "Зюддойче Цайтунг". Статията информира за ранените и задържаните по време на масовия протест в София и съобщава, че в лицето на Борисов демонстриращите българи виждат "маша в ръцете на мафията".

В статия за онлайн изданието "Телеполис" за "окървавени протести" говори и известният германски журналист и добър познавач на България Франк Щир. "Това трябваше да е денят хикс, който да сложи окончателен край на политическата кариера на премиера Борисов, но той и този път успя да измъкне главата си от примката. За колко ли време обаче?", пита Щир.

Авторът информира за събитията от протеста на 2 септември, като не пропуска да отбележи, че на "Великото народно въстание" е имало и склонни към насилие агитки от футболни фенове. "Кой ги беше изпратил там - това остана неясно", обобщава германският журналист. Според него, някои от видеозаписите, поствани в социалните мрежи след протеста на 2 септември, показват "прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме по-скоро от беларуската столица Минск". Франк Щир съобщава и за екип на датска телевизия, който също е бил засегнат от действията на полицията в София.

Според автора на анализа, човек трудно може да си представи, че в условията на подобни напрежения България ще дочака редовните парламентарни избори. "България е твърде далеч от политическата нормалност", заключава германският журналист.

Авторът на "Ди Велт" Филип Фолкман-Шлук твърди на свой ред, че вниманието на европейците вече е насочено към София. В неговия анализ четем: "В Брюксел гледат загрижено към България. Дали тук не възниква втора Унгария? След като бе приета в ЕС, страната, ръководена от Виктор Орбан, стъпка по стъпка ограничи свободните медии, правосъдието и опозицията. Така Унгария се превърна в държава, в която парите от Брюксел отчасти потъват напълно безконтролно", пише авторът и цитира мнения на евродепутати за събитията в България.

Един от тях, Даниел Фройнд от Зелените, който е експерт по проблемите с корупцията, вижда следната съществена разлика между България и Унгария: "За разлика от Унгария, България се държи по-умело, като гледа да не се набива така силно в очи", отбелязва политикът.

А представителят на европейските социалдемократи Йенс Гайер предупреждава, че ЕС е застрашен от няколко нови Унгарии, в които политиците проявявали голяма изобретателност при отклоняването на европари към собствените си джобове.

Надеждата, според "Ди Велт", е свързана с главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши - и с това, че България е подчинена на юрисдикцията на европейската прокуратура. В бъдеще тя ще разследва и случаи на злоупотреби с европейски пари.

Заключението на германския всекидневник обаче не е особено оптимистично: като се има предвид, че само сега трябва да се разпределят 750 млрд. евро за преодоляване на последиците от пандемията, Кьовеши и нейните сътрудници със сигурност ще имат твърде много работа.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ЕВРОПА ЗАСИЛВА НАТИСКА СПРЯМО ВЛАСТТА! >> Брюксел извика Борисов и Гешев да обясняват за корупцията

Престижното британско издание "The Guardian" разказа защо българите не искат Борисов

Престижното британско издание "The Guardian": Политическа буря заплашва да погълне дългогодишния премиер на България

Британското издание ”Spectator.UK”: Затваря ли си очите ЕС и ролята на съюза в българската корупция

Британският Financial Times: Българският премиер под натиск след протести срещу корупцията


135591