Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гешев обедини срещу ...
Гешев обедини срещу себе си леви и десни на протест срещу олигархичния модел (видео)

Гешев обедини срещу себе си леви и десни на протест срещу олигархичния модел (видео)Главният прокурор успя да направи немислимото, като обедини срещу действията си хора от различни краища на политическия спектър, които в четвъртък безпрецедентно се събраха на спонтанна демонстрация в защита на президента Румен Радев и срещу олигархичния модел на управление, олицетворяван от депутата бизнесмен Делян Пеевски и охраняван от Иван Гешев.

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

Към 18 часа към протеста се присъединиха много хора, в това число и симпатизанти на БСП. Сред тях излезе и президентът Румен Радев. 

"Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! " , каза Радев.

 

 

"От свободата ни не остана почти нищо. Ние сме тук, за да защитим свободата си. Сега започваме и ще свършим, чак когато победим", каза адв. Николай Хаджигенов пред протестиращите. 

"Благодарим на леви, на десни. Наистина постигнаха немислимото събраха ни на едно място. Ние не сме тук заради физическото лице Радев, а заради институцията, която е нападната. Има само демократи и недемократи. На този площад са събрани само демократи. Демокрацията не е собственост само на един политически цвят", добави от своя страна Арман Бабикян. 

Част от протестиращите по-късно се насочиха към сградата на Съдебната палата.

 

 

Събитието, което отключи спонтанното обявяване на два протеста, е безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава. Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев каза, че няма да се занимава със сарая на Доган, нито пък с посегателството срещу Христо Иванов, който с "дебаркирането" си край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган искаше да покаже "черната дупка в правовата държава". Междувременно прокурори, полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор влязоха за обиски и арести в президентството.

Още около два следобед пред сградата на президентството започна гражданска демонстрация срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление".

"Тръгваме незабавно към "Дондуков" 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана", обявиха във фейсбук проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком". Демонстрацията им е под надслов "Да спасим демокрацията".

 

 

Възванието им е към "всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят демокрацията".

На този протест отидоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и депутатите от парламентарната група на социалистите.

"Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", каза тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък обяви готовност за протест пред Министерския съвет и по-късно се присъедини към демонстрацията.

"Ако днес няма съобщение от Националната служба за охрана (НСО), че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това", заяви Иванов.

"И, понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!", посочи Иванов.

Освен това той съобщи, че в четвъртък партията му е поискала официално НСО да "каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган".

 

 

Протест пред президентството за 18.30 часа организира и  инициативата "Правосъдие за всеки". Акцията е под надслов "Свободата няма нужда от Каскет!".

В призива се казва: 

"Ние, от Инициатива "Правосъдие за всеки", следейки скандалното поведение и избирателно действие на всички държавни органи и институции, начело с министър председателя и Главния прокурор и пълното завладяване на държавата от олигархията, не можем повече да останем безучастни и да се ограничим само в правни становища, понеже Правото и Правосъдието са системно обругавани и потъпквани в частен интерес. Длъжни сме пред съвестта си и заради бъдещето на страната си и на децата ни да заявим следното:

Когато Конституцията и законите системно се поругават от държавните органи и институции;

Когато територии изключителна държавна собственост и с право на достъп и ползване от всички български граждани се представят като частна такава, за да обслужват едно политическо лице с бизнес интереси, което властва в цялата държава и държи в подчинение всички институции;

Когато НСО охранява по неясни критерии и без основателна причина фигури със скандална слава, които се занимават с едър бизнес,

Когато служители на НСО безцеремонно недопускат и отстраняват физически български граждани от български бряг и крайбрежна плажна ивица, без дори да се легитимират;

Когато българският флаг – символ на държавност бива поруган и захвърлен от силоваци, отказващи да кажат за кого работят; 

Когато Президентът се противопостави със законови аргументи срещу охраната на частни лица и поиска да се изясни статута на морски парк, плаж и пристанище – българска територия и в резултат на това ден по-късно в Президентската институция нахлуват военни прокурори и полиция за обиск

Когато Президентската институция бъде поставена под системен натиск и безпрецедентна атака, без да се спазва гарантирания от Конституцията президентски имунитет срещу наказателно преследване в явен опит да бъде унижен самия президент;

Когато Главният прокурор раздава медийно правосъдие, вади избрани доказателства от проверки и досъдебни производства и провежда избирателно "прочистване на държавата" по свои собствени убеждения и с убеждението, че действа като "инструмент Божи";

Когато хора се преследват и задържат или им се определят абсурдни гаранции, дори без да е ясно в какво са обвинени;

Когато Главният прокурор иска да пише сам наказателните закони, по които после да обвинява и арестува и желае това да става дори при косвени доказателства, а Народното събрание да ги приема безкритично и в нарушение на основни правни принципи;

тогава вече Правовата държава е окончателно превзета, а Демокрацията е на път да бъде брутално разгромена от самозабравили се беззаконници, облечени в държавна власт.

Поискахме на президента Радев да не подписва Указа за назначаване на Гешев, да събере смелост и да отнесе въпроса за процедурата в Конституционния съд. Да се обърне към хората за подкрепа - той е пряко избран от тях и следва да е обединител на нацията. Не ни послуша и днес вече е жертва. 

Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение! Ще се обърнем към всички граждани съвсем скоро с нашите конкретни предложения за Конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия Съдебен съвет! 

Призоваваме ви да се съберем тази вечер пред Фонтана на Президентството и да изразим гражданската си позиция!"

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 
 

 
130002