Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Гласуваме за Европар...
Гласуваме за Европарламент насред дългия празничен майски уикенд

Гласуваме за Европарламент насред дългия празничен майски уикендВ последния ден от дългия празничен майски уикенд - 24 - 26 май са изборите за Европейски парламент през 2019-та година. Всички членове на ЕС гласуват за своите депутати в седмицата - 20-26 май, но у нас вотът ще е традиционно в неделя, съобщи Канал 3.

 

Това притеснява партиите, които смятат, че активността за вота няма да е голяма. По традиция българите нямат голям интерес към гласуването за Европарламент, а сега то съвпада и с празничните дни. В края на май много наши сънародници пътуват в страната и чужбина.

 

Точно през пет месеца ще са двата вота догодина. След този за Европейски парламент, следва местният вот. Макар датата да не е уточнена официално, активно се говори за последната неделя на октомври - или 27-ми. Така вторият тур ще е на 3 ноември.

 

Според сроковете в действащия изборен кодекс президентът Румен Радев трябва да издаде указ и да назначи нов състав на ЦИК най-късно до края на март. Всяка партия в НС и ЕП има право да излъчи свои представители.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Политиците като чуят „електронно гласуване“, и почват да бегат, бате! >> ВИЖТЕ видео от „Шоуто на Слави“ на 21 декември 2018 г.

Евроизборите биха били подходящ дебют за Слави Трифонов. ГЕРБ за първи път е в отбрана.

Пет месеца преди евроизборите: Кои ще бъдат водачите на българските листи

Заблуда! >> Видеонаблюдение на изборите - само докато се брои резултатът

Предсрочни избори? Не и преди да се изядат онези 4 тона суджук
85127