Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Голям протест се оча...
Голям протест се очаква в Габрово

Голям протест се очаква в ГабровоПореден масов протест се очаква в Габрово в събота, след като демонстрацията в петък бе по-ограничена и мина без инциденти. Очаква се в събота в Габрово да се включат и хора от други градове, съобщи БНР.

В петък около 500 души се събраха пред сградата на общината въпреки дъжда и отново поискаха от институциите сигурност, равни права и задължения за всички българи.

Те излязоха по улиците, след като трима роми нападнаха продавач в магазин.

”Не може повече да се стърпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига“, каза една от протестиращите.

Засиленото полицейско присъствие в града остава.

Недоволство сред протестиращите предизвикаха и действията на жандармерията в четвъртък вечерта, когато по време на протеста пострадаха журналисти и една жена.

Ренета Енчева разказа, че в групата им имало 10-годишно дете. По време на сблъсъците го прегърнала, за да го защити и понесла удари от полицейски палки.

”Когато попитах защо ме удрят, казаха какво правиш там с детето. Носихме голямо знаме, взеха го и го хвърлиха на земята. Мисля, че полицията се опитва да наплаши хората, за да се откажат от протестите“, каза тя.

В петък премиерът Бойко Борисов поиска и получи незабавно оставката на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев заради размириците в града.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/


96039