Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Голяма опасност дебн...
Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в ГърцияОт британското външно министерство предупреждават туристите да се пазят от комари и да се въоръжат с търпение на КПП-тата

Нов пътеводител предупреждава британските туристи за страшна опасност, която може да ги връхлети, ако са избрали да прекарат лятната си почивка в Гърция.

Информацията, публикувана на сайта на британското външно министерство е актуализирана наскоро и наред с всички препоръки и разяснения, включва предупреждение за опасен вирус, който туристите могат да пипнат още на границата, докато чакат да преминат през проверката на контролно-пропусквателните пунктове.

Става дума за вирусът "Западен Нил", който се пренася чрез ухапване от комар.

 

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

От Foreign Office отбелязват, че през 2018 г. в Гърция са регистрирани няколко големи огнища на вируса и съветват британските туристи да бъдат внимателни и да вземат всички необходими предпазни мерки срещу комари. Сред препоръките са използването на различни репеленти върху кожата или ленти, гонещи насекоми, когато са на открито , както и да използват мрежи против комари и да затварят вратите и прозорците, когато са на закрито.

Снимки: shutterstock

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

Вирусът „Западен Нил“ и Западнонилската треска

Опасният вирус, за който предупреждава британското външно министерство е причинител на Западнонилската треска. Това е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, подуване на лимфните възли, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно.

В по-леката си форма заболяването не е животозастрашаващо, но при по-тежките случаи може да доведе до сериозни и трайни увреждания.

По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са много редки и предимно при хора в много напреднала възраст.

 

Източник: https://m.fakti.bg/life/

 

 

 


102772