Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Горанов и маргиналит...
Горанов и маргиналите, които крепят икономиката, правосъдието, науката и културата ни

Горанов и маргиналите, които крепят икономиката, правосъдието, науката и културата ниМаргинали – това определение даде финансовият министър Владислав Горанов де факто за хората с т.нар. свободни професии. Това той каза по време на големия брифинг за икономическите мерки, които държавата се готви да вземе заради кризата с коронавируса.

"Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези – те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях. Те по-скоро спазват препоръките на Медицинския щаб", каза Горанов (от 28:40 минута до 30:00 минута във видеото).

Кои са хората със свободни професии т.е. тези, които не попадат в описаните от Горанов хипотези на липса на доходи? Според допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), това са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност

б) не са регистрирани като еднолични търговци

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване

Какво виждаме от изброеното – счетоводителите, без които никой бизнес не може да съществува, са маргинали от гледната точка на действащия ни финансов министър. Кажи-речи всички професии, без които правосъдието не може да съществува, са маргинали от гледната точка на Горанов. Дори медицинските специалисти са свободна професия – Борисов поне обеща по 1000 лева месечно отгоре на тези медици на първа линия в борбата с коронавируса.

За инженери, архитекти, културни дейци и учени изобщо няма да говорим – сигурно Горанов, като "немаргинал", ще измисли лекарство срещу COVID-19, няма да са учените. Слабички са всички думи, които ми хрумват по адрес на човека, който живее в апартамента на кръстника си и не му стигаше заплатата като депутат да си храни семейството.

И най-малкото следва да има извинение от страна на Горанов – всъщност то не е достатъчно, следва да има мерки в подкрепа на тези хора! Ако не може да измисли как, да си ходи – ще се намери кой да измисли!

 

Източник: Actualno.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ДНЕС в 10 ИЗРЕЧЕНИЯ: Да спрем измамата взаимно

Национална стратегия за заличаване на България

Работи, българино! Работи! Зáлудо не стой!

 123261