Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Горанов в разнобой с...
Горанов в разнобой с Борисов - твърдо против е намаляването на ДДС и загубата на 1,8 милиарда

Горанов в разнобой с Борисов - твърдо против е намаляването на ДДС и загубата на 1,8 милиардаМинистерството на финансите категорично не подкрепя внесените в Народното събрание 6 законопроекта за сваляне на ставката на ДДС за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги и фитнесите.

Това пише в становише на финансовото министерство до парламентарните комисии и парламента.То е подписано от министър Горанов.

Комисията по бюджет и финанси с председател Менда Стоянова също не подкрепя проектите, но ще ги разгледа на свое заседание днес.

Според сметки на финансовото министерство загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.

Големият минус ще е от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – 1.5 млрд. лв. Намаляването на данъка за ресторантите и заведенията ще струва на бюджета 150 млн. лв.

 

Източник: https://frognews.bg/


126315