Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Говори един от главн...
Говори един от главните виновници >> Цветанов: Използваха темата за вероизповеданията с политическа цел

Говори един от главните виновници >> Цветанов: Използваха темата за вероизповеданията с политическа целВидяхме как реагират политическите сили, обществото не е в чак такава агресивност, каквато виждаме в политическите партии. Всички ние знаем каква е ситуацията в Европа, как се промени средата за сигурност и влязоха радикални течения. Точно затова направихме така, че да може действително държавата да плаща заплатите на всичките тези духовни лица. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов в предаването "Още от деня" по БНТ по повод дълга от 8 млн. лева на Главното мюфтийство.

Държавата направи възможния компромис, за да може този закон да стане факт. Действително гарантираме, че тези духовни лица ще си получават заплатите, които не са от външно финансиране. За голямо съжаление, тази тема се използва за политически цели, допълни Цветанов.

Той даде за пример протокол от 1998 г., подписан между българската Дирекция за вероизповедания и нейния аналог в Турция. Тук пише, че българската дирекция трябва да съдейства даренията да бъдат освободени от мита и всякакви други данъчни задължения, аргументира се Цветанов.

"От министерство на финансите искаме да ни представят план, за да може не по-късно от петък да представим своите предложения. Аз не мога да кажа колко точно дължи мюфтийството."

Всичко, свързано с вероизповеданията, е част от националната сигурност и ако някой не го разбира това, е проблем на този, който се изказва неподготвен. Направихме този компромис, за да има консенсус с всички вероизповедания, които участваха в този диалог, категоричен е лидерът на ПГ на ГЕРБ.

"Първоначалният вариант на законопроекта беше изцяло ограничаване на външно финансиране. Държавата направи компромис, за да може този закон да бъде факт. Това, което се спекулираше във всичките тези седмици, и това, което не прави чест на БСП - нека да си припомним, че през всичките тези години всяка една политическа сила, всяко едно управление, е искало да има мир, спокойствие и никой да не използва тази тема с политически цели. За съжаление обаче сега се случи точно обратното", каза още Цветанов.

"Аз и Мустафа Карадайъ сме съвносители на проекта за амнистия, който направихме след разговор с министерството на финансите. Ние взехме това решение, за да може да се изпълни функцията на закона. Разговарял съм с всички политически сили с изключение на БСП. Казват, че това е тема на дебат. В крайна сметка, парламентът и пленарна зала ще решат. Ние ще внесем нашето предложение за разсрочване и ще го отстояваме. Държавата ще си събере тези милион и двеста хиляди лева, само че разсрочено", допълни той.

Това е компромис в интерес на държавата, не говорим за договорки и извиване на ръце, категоричен е Цветанов.

Той допълни, че без опозицията от ляво в парламента се работи много по-продуктивно. Според мен, БСП би тежала много повече в парламента, защото това е нормалния парламентарен живот, смята Цветанов.

Трябва да свикваме, че политическия живот на страната ще бъде многообразие от партии и искания, каза в заключение лидерът на ПГ на ГЕРБ.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За да не отнемат на... булката младоженеца - Доган!>> Борисов: БСП да каже, че никога няма да управлява с ДПС

Лъжи и пак лъжи! >> Бойко Борисов: Не сме с договаряли с ДПС по Закона за вероизповеданията

Не става само с блажене

Тук Ал Капоне си има държава. Всички виждаме въпроса. Но ни е страх от отговора

За да има стабилност, ГЕРБ и ДПС дружно опростиха милионите дългове на мюфтийството

СКАНДАЛЪТ НА ДЕНЯ: Бойко Борисов предаде българските интереси..., стана окончателно заложник на ДПС! ВИЖТЕ всичко по темата ТУК >>

Безсрамието и наглостта-еталон на ГЕРБ ! >>Цветанов: Предлагаме не амнистиране на дълговете на вероизповеданията, а отсрочване.

 

 

92749