Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Грабеж и разруха в С...
Грабеж и разруха в София облагодетелстват властта! >> Посред лято разкопаха безсрочно Южния парк

Грабеж и разруха в София облагодетелстват властта! >> Посред лято разкопаха безсрочно Южния паркСлед ремонта на „Графа“ в София всеки ремонт, започнат от общината буди само притеснения и очаквания за порой от гафове. Така е и с поредните строително-ремонтни дейности в Южния парк, които все още не могат да се нарече ремонт, защото част от парка е заграден и разкопан, но никой не го ремонтира.

Живеещи в района сигнализираха Фрог, че повече от седмица „ремонтните“ дейности са в пълен застой и никой не знае какво ще се случва там.  Кадрите, които ще видите по-долу са от миналата седмица. Днес се оказа, че все още няма абсолютно никакви работещи на обекта хора, както и информация.

 

Мястото на "основния ремонт"  е една от най-най-посещаваните части от Южния парка. В центъра му е  площадчето, на което без прекъсване обикновено трите маси за тенис са ангажирани от сутрин до вечер с хора, които активно упражняват този спорт. Фитнес уредите в съседство са също обикновено постоянно ангажирани. Освен това там се събират традиционно и участниците в 5 км. бягане, които рядко са под 50 души – участват млади, възрастни, цели семейства, а отделно има и специален детски крос. Не на последно място точно там се събират и възпитатели с деца, дошли да прекарат заниманията си на слънце, въздух и зеленина. Пейките там винаги са пълни с майки с колички, възрастни хора и млади разбира се, дошли с велосипеди, ролери, тротинетки и всичко, с което може да се прекара добре по алеите в парка.

 

Снимка: Южния парк в момента. С червено е оградената територия, която ще се ремонтира. С жълто е предишния ремонт, който не е завършил. В синьо е маршрутът, по който следва да се движи ремонтната техника. С цифрите са обазначени местата, за които по-долу ще видите конкретни снимки.

 .

Всички алеи и асфалтирани части в момента са изринати, тотално изринати. Заради дъждовете там сега има само кал и локви. Дори трите скулптурни фигури от площадчето са буквално изтатрузени и служат за привързване на „забранителните“ ленти за преминаване. 

 .

Участъкът от парка, който би следвало да се ремонтира, е ограден с метални прегради, по начин, който абсолютно блокира достъпа от едната част до другата. Абсолютно никъде няма информационни табели, на които да пише от кога до кога ще трае тази блокада. Няма и информация кои алеи влизат в ремонтирания участък и съответно от къде може да се премине. Никой не си е направил труда да обозначи в началото на някои от алеите, че те всъщност са блокирани в края им. Така хората са принудени да се връщат и да заобикалят без да знаят дали изобщо могат да излязат от парка. Мнозина минават директно през разкопаните алеи или тревните площ, защото просто бързат.  На 2-3 места върху огражданията има надпис „строителен обект“ и „забранено преминаването“. Попитахме миналата седмица 3 души, които стояха в кабините на камиони до кога ще е ремонта, от къде може да се мине и  какво всъщност ще се прави, но отговорите бяха едни и същи – „Не знам до кога е ремонта… Не знам от къде може да минете, аз съм само работник, казаха ми да стоя тук“. 

 .

 .

Оказа се, че все пак има една табела, на която е отбелязано, че това е „трети етап“ от ремонта на парка и е възложен от Софийска община на собствената й строителна фирма. Липсва обаче срок, липсва и каквато и да било друга информация.

 

“Софинвест” ЕООД е правоприемник на бившата Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС) създадена през 50-те години на миналия век, с цел възстановяване на гр.София, изграждане на инженерната и социална инфраструктура на Столицата и общинско жилищно строителство.

 .

Вероятно вторият етап е бил предишното преаслфалтиране на две от алеите в парка. Тогава отново не са били поставени информационни табели, но и достъпът не е била така невъзможен. Очевидно обаче и вторият етап не е приключил, защото по-голямата част от пейките, които бяха изкъртени тогава продължават да лежат в тревата. Не се виждат и хора, които да са ангажирани с тяхното възстановяване. 

 .

.

В централната част на парка пък има накичени табели, че алеите се използват за преминаване на строителна техника. През миналата седмица в участъка се виждаха 3-4 работници, които косяха тревата, но не и такива, които реално нещо ремонтират.

 .

Възмутени майки с детски колички, които търсеха място къде могат да седнат или да избегнат блокираните алеи коментираха, че не са виждали подобно недомислие. Ако намерението на кмета на София е да прави предизборна кампания с подобни ремонти, кампанията на управляващите е обречена не просто на неуспех, а на тотален провал. В летните месеци, когато хората намират прохлада и спокойствие в парка, да го разореш и да прогониш от там огромни групи спортуващи, отмарящи и най-вече родители с деца е меко казано неприемливо.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофата „Фандъкова“ >> Лоши ремонти доведоха до санкция от 1.5 млн. лв. за София

Нов и опасен пример колко е "хубаво" след ремонта на "Граф Игнатиев" (СНИМКА)

Поредният ремонт на ремонта... на ремонтите >> Новият асфалт по "Констнтин Величков" се напука (снимки)

Очаквайте пореден хаос >> Ремонтират бул. “България” и транспортния тунел при НДК, местят трамваите по “Скобелев”

50 нюанса крадливо

 


102475