Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Грабежните похвати на властта! >> Правилно ли е намесен Каракачанов в > " title="Грабежните похвати на властта! >> Правилно ли е намесен Каракачанов в "Апартаментгейт"? ВИЖТЕ сами >> " />

Грабежните похвати на властта! >> Правилно ли е намесен Каракачанов в "Апартаментгейт"? ВИЖТЕ сами >>Има или няма проблеми с цената и декларирането на терасите на имот на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов? Този въпрос стана актуален след публикации на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". И отговорът е противоречив, защото самата история е с доста подводни камъни, чието тълкуване определя и дали има скандал.

"Всичко, което предишният собственик е правил преди мен, го е извършил абсолютно законно. А аз съм закупил апартамента, както е по нотариален акт, където са описани всички разрешения, получени от предишния собственик. Подобренията, които са направени, са заплатени от мен. Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща", каза вицепремиерът пред "Клуб З". Пред bTV той уточни, че ако е имало проблем с декларацията му, е следвало КПКОНПИ да му го посочи.

 

В цялото уравнение изпъква въпросът за терасната площ – 117 кв. метра, и защо не е декларирана. Тя е покривна, т.е. обща част и е оградена с перила, казаха от ВМРО пред Actualno.com. На изричен наш въпрос дали ситуацията не е като при ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и достъп до въпросната покривна част да има само през апартамента на Каракачанов, отговорът беше категоричен – не става въпрос за обсебена обща част, до която да стига "частен ВИП асансьор". Кадри от дрон на bTV показаха остъклени тераси, а "Биволъ" твърди, че става въпрос за общо 5 отделни тераси - 3 закрити (остъклени) и 2 открити - поставя се съответно въпросът защо е така. Покривната част обаче не изглежда по-различно от покривите на много кооперации в София, особено когато става въпрос за мезонет.

 

Освен това се оказа, че и по отношение на изискванията за деклариране на площи като тераси в декларациите от КПКОНПИ съществува "плаващо положение". Всъщност, разгъната застроена площ (РЗП) не е задължително да бъде декларирана. Този парадокс е посочен и в специална публикация по темата от зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов в личния му профил във Facebook. Веселинов цитира и Закона за устройство на територията (ЗУТ), според който "съгласно инженерно становище към застроената площ се прибавя и цялата площ на тераси, балкони и лоджии по външните им конструктивни очертания; застроена площ на апартамент (или на друг самостоятелен обект), разположена на повече от един етаж, е сборът от застроените площи на отделните му етажи, включително площта на стълбищата в тях".

 

Същевременно в първата публикация на "Биволъ" по темата се посочва, че Каракачанов си е купил мезонет на ул. "Осогово" 55 в София. Де факто военният министър има жилище на 7 и 8 етаж от кооперацията на този адрес. Посочената първоначално цена от "Биволъ" е 380 евро на квадратен метър, като е приложен документ от Службата по вписванията, в който пише, че материалният интерес е 243 048 лева. Става въпрос обаче за имот от малко над 168 кв. метра, като не е ясно каква част от имота е това, след като апартаментът по нотариален акт е разделен на две - първо ниво от малко над 149 квадрата и второ ниво от малко над 61 квадрата. Във втората публикация вече се говори за цена от "под 600 евро" на квадратен метър.

 

 

Проверка на Actualno.com показа следното – в имотната декларация на Каракачанов, отразяваща положението му през 2017 година, въпросният мезонет всъщност е вписан и той е голям 210 кв. метра. Въпросът вече е как точно се чете декларацията - дали сумата от 264 273 лева е само за половината имот или е за целия? Записано е, че и Каракачанов, и съпругата му Росица плащат 264 273 лева, като е вписано, че всеки от тях взема по 50% от имота, но няма достатъчно конкретни методически указания от КПКОНПИ за попълването на декларацията- дали графата със сумата отразява само съответната част при поделена собственост или цялата, но въпреки това се вписва два пъти. Каракачанов обаче прави заменка и с друг свой апартамент, чиято цена по декларацията му е 114 273 лева т.е. не плаща всичко в брой за новото си жилище.

 

Ако става въпрос за 264 273 лева, но по 2, цената на мезонета от 210 квадрата на ул. "Осогово" 55 е общо 528 546 лева. Така излиза, че на квадрат е платено 2516 лева или 1290 евро на квадрат. Ако не е така, то на квадрат цената е 1258 левасъгласно декларацията, т.е. 645 евро на квадрат - отново повече от "малко под 600 евро".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

И Каракачанов с мезонет за 400 евро на кв.м и недекларирана тераса 117 кв.м!!! Лаком агент Иван задмина по алчност всичките министри

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ДРУГИТЕ СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

Празноглавие! ... А "Имотгейт" на агент Иван (Кр.Кр.)!? >> Каракачанов: ”Апартаментгейт” е заради битката за главен прокурор

ВИЖТЕ ТУК >> Министрите на Бойко: Алчни и с имотна стръв като акулите... от филма „Челюсти“ >>

Имотните далавери оплитат цялата власт! >> За апартаментите на ГЕРБ разбрахме, а за имотите на Каракачанов – кога?

Лидерът на "Възраждане" обвини Каракачанов в имотни измами (СНИМКИ)*

Мазна алчност! >> Терасите на Каракачанов се оказаха пет – три от тях остъклени


97185