Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Градският транспорт ...
Градският транспорт е в колапс

Градският транспорт е в колапсГражданската организация „Спаси София“ сигнализира за критичното състояние на градския транспорт в столицата. Заради хроничния недостиг на водачи, голяма част от превозните средства не излизат на линия, а гражданите са принудени да чакат на спирките и по над 40 минути. “Само днес, от тролейбусно депо Надежда няма да излязат 17 тролейбуса, които са били планирани да обслужват пътниците. Това е над 20% от всички тролейбуси. Ситуацията е резултат от хроничния недостиг на водачи в Столичен автотранспорт и особено в Столичен електротранспорт.” - заяви Борис Бонев от „Спаси София“.

В изпратени до „Спаси София“ документи се вижда, че най-критична е ситуацията с тролейбусни линии 6 и 7, обслужващи Люлин - най-големият столичен квартал. По линия 7, например, над 30% от предвидените за деня курсове на превозните средства няма да се осъществят. Припомняме, че това е и последната тролейбусна линия, която беше открита от Йорданка Фандъкова като алтернатива на закрития от нейната администрация трамвай 6 в Лозенец. “От „Спаси София“, заедно с гражданите, бяхме против, но градската управа не ни чу. Като резултат, вместо трамвай през 10 минути, имаме тролейбуси през 40 минути.” - категоричен е Гергин Борисов от организацията.

“В момента за всеки неизпълнен курс, Столичният електротранспорт плаща глоба на ЦГМ – тоест не само, че сме принудени да чакаме на спирките толкова време, но накрая с нашите пари се плаща за некадърното управление на общинските дружества”, допълни Борис Бонев 

Активистите от „Спаси София“ припомнят, че през пролетта имаше протести за заплатите и мизерните условия на труд в градския транспорт. Освен вдигането на заплатата, условията остават тежки, основно заради лошата организация на работа и феодалните отношения на началниците към водачите и персонала в депата и гаражите. “Спомняте си, че предупредихме Столичната община, че кризата с недостига на водачи ще се задълбочи, ако не се вземат спешни мерки - изграждане и ремонт на тоалетни, изготвяне на месечни графици за работа, така че да има предвидимост и възможност за планиране, както и ново ръководство на дружеството, което да се отнася с уважение към служителите. Нищо от това не се случи и това в крайна сметка се отразява върху гражданите, разчитащи на градския транспорт.” - заяви Борис Бонев от „Спаси София“.

Градските активисти припомнят, че това е поредният проблем в Столичния електротранспорт. Затова те искат ново ръководство и освобождаване от длъжност на директора, Евгений Ганчев. “Проблемите в дружеството са много: стари депа с грохнала техника, изгубено доверие между ръководството и персонала, критично състояние на релсовия път и контактната мрежа, липсата на достатъчно почивки и преумора на водачите.” - завършват от организацията.

 

Източник:https://m.fakti.bg/

 

114913