Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждани към съветни...
Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“

Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“

 

 

 

Десетки граждани от Перник, Ловеч, Габрово и Плевен подкрепиха протеста на столичани

 

 

 

С тапи в ушите протестиращите демонстрираха срещу отказа от диалог на Общината с гражданите

 

Пред сградата на Столична община повече от 1000 протестиращи издигнаха плакати с надписи: „ЧУЙТЕ НИ!“, „ПРЕБРОЙТЕ НИ“ и „НЕ, НА ДАНЪК ПАРКИНГ“. Със слушалки и с тапи в ушите те демонстрираха срещу липсата на диалог и чуваемост между столичани и общинската администрация относно новите правила за паркиране в София. Със скандирания и освирквания поискаха от общинските съветници да преразгледат Наредбата за организация на движението в София, която да отговаря на изискванията на Конституцията и законите в страната, както и на покупателната способност на гражданите. Гражданите обявиха и „седяща стачка” в знак на категорично несъглание с пренебрежителното отношение на общинските съветници към гражданите.

 

Исканията на протестиращите основно бяха в посока на преразглеждане на Наредбата, отмяна на привилегиите и на общинските служители, абсолютно одпадане на дискриминацията „данък паркинг”, постоянното и налудничево препаркиране на хора с увреждания и работещи в центъра. Беше поставен акцент и на факта, че повече от 70 % от софиянци не одобряват Наредбата, но и това не променя непоколебимата позиция на СОС.

 

„Ненормално е за един час паркиране да плащаме колкото за два хляба. Това е абсурдно!”, каза Анжелика Цокова от „ДНЕС” пред събралото се множество пред Столична община. Тя благодари на всички, подкрепили протестите – и на хората от Перник, Габрово,   Ловеч, Плевен и други градове. „Проблемът с паркирането е морален и той не е само на живеещите в центъра, а и на всички български граждани, дошли с колите си тук. По модела на софийската синя зона, вече и други градове променят наредбите си, затова трябва да извървим нашия път към Голгота, за да отстояваме правата си.”, каза още Анжелика Цокова.

 

„Как е кръвта ни? Вкусна ли е?”, отправи реторичен въпрос към общинарите Гергана Владкова от „Не на данък паркинг”. „Вие се борите за вашите си принципи, а ние – за да бъдем равни! Високите цени на стикерите не ни грантирантират място за паркиране”. „Не на дискриминацията! Не на рекета!” бе призивът на Гергана Владкова, подет със скандирания от протестиращите.

 

„За първи път от много години виждам, че обединени търсим правата си”, каза пред съгражданите си музикантът Йордан Караджов, който по-рано днес присъстваше и на делото в Административния съд.

 

Журналистът Пламен Даракчиев призова Столична община да не отнема повече улици от жителите и гостите на София, така, както е направила с ул. „Московска”, превръщайки я в служебен паркинг.

 

Галя Николова от „ДНЕС”: „Няма значение колко сме: 50, 100, хиляда, или повече. Никой не иска да излезе да ни чуе.” Скандиранията на гражданите „Искаме кмета!” останаха без реакция от властите в Столична община.

 

Протестът пред Столична община е част от организирания днес, 5 октомври 2012 г., от Гражданско движение „ДНЕС“ и фейсбук групата „Не, на данък паркинг!“ ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВОСТТА, който потегли от сградата на столичния Административен съд, където се даде ход на делото по внесения от „ДНЕС“ иск срещу спорната общинска наредба за паркиране. Следващото заседание на Съда е насрочено за 7 декември 2012 г.

 

За да подкрепят исканията на гражданите, в похода се включиха звездите на българската музика Силвия Кацарова и Йордан Караджов, актьорът Христо Чешмеджиев.

 

Гражданският поход ще завърши пред сградата на Българската национална телевизия, където протестиращите ще демонстрират срещу налаганата от обществената медия цензура по темата за паркирането в София.


3292