Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждански избори за...
Граждански избори за кандидати за депутати прави ДНЕС

Граждански избори за кандидати за депутати прави ДНЕСГражданско движение „ДНЕС" организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България. Те ще се проведат в Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево. Целта е да бъдат издигнати кандидати за народни представители в 42-рото НС, посочени от гражданите в България. Номинирането ще става в офиса на ДНЕС- Кюстендил, при лошо време или на площад "Велбъжд", от 1- 3 април.

„Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите на голяма част от гражданите срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната", заявиха Ася Манушкина и Огнян Иванов от движението.

От Движението подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. За целта от ГД „ДНЕС" са изпратили писма до 48 партии да предоставят 100% своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.

Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам. министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии; сътрудници в бившата ДС.

Общинските избори ще са на 4- ти април, като Кюстендил ще излъчи 5 имена, а останалите общини по 3. На 5- ти април в областния град Кюстендил ще се гласува за всички номинирани от общините кандидати за депутати.

Приемната на „ДНЕС" ще бъде отворена за гражданите и там те ще могат да дават предложения, които ще се обработват от Експертен борд и ще бъдат включени в гражданска платформа. Така чрез широк експертен консенсус ще се прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробен план за решаване на неотложните проблеми в България

За изрядното протичане на гражданския вот и за осигуряването на прозрачност на процедурите на национално ниво ще следи "Борд за гражданско доверие", сформиран от общественици с утвърдена репутация.

29.03.2013 

Още... 

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1062020


996