Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждански избори за...
Граждански избори за кандидати за депутати прави ГД “ДНЕС”

Граждански избори за кандидати за депутати прави ГД “ДНЕС”Гражданско движение „ДНЕС” организира първите в България по рода си чисто граждански избори за народни представители в 42-то Народно събрание. Целта е да бъдат издигнати кандидати за народни представители, посочени от гражданите в България. Номинации от Габрово ще могат да се правят в офиса на местната структура на Движение “ДНЕС”.

“Ние, от Гражданско движение „ДНЕС”, изпитваме дълбоко удовлетворение от факта, че въпреки нежеланието и тежката съпротива на политическите монополи в лицето на парламентарно представените политически партии, да удовлетворят гражданските искания и да променят изборния кодекс така, че да могат в парламента да влязат истински, автентични представители на гражданското общество, намерихме механизъм, по който това да се случи. Всички ограничения в изборния закон, които в момента буквално блокират гражданската енергия и желанието за промяна на политическото статукво. Много по-важно е днес не да се спираме на въпроса за невъзможността на гражданските представители реално да участват в българския парламент и да променят живота в България в посока на модернизация и икономически и социален просперитет, а на възможностите реално да участваме, като изцяло разчитаме на собствени сили, както и на силата, която ни дават досегашните ни успешни обществени проекти. Тук веднага трябва да подчертая, че не говорим за граждански листи на Движение „ДНЕС“, а за граждански листи на всички онези граждани, които вярват, че това, което се случва през последните две десетилетия в България, не е най-доброто нито за държавата, нито за всички нас, гражданите на държавата България”, заяви областният координатор на “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов.

От Движението подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната. За целта от ГД „ДНЕС” са изпратили писма до 48 партии да предоставят 100% своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.

В приемната на „ДНЕС” ще се приемат предложенията и исканията на гражданите до изборите на 12 май. “Отправили сме покана до експерти в различни области на икономическия и обществения живот, които да участват в „Експертен борд“, който ще има за задача да обработва предложенията на гражданите, на база на които ще се оформи пълноценна гражданска платформа. Нашето желание е чрез широк експертен консенсус да прецизираме приоритетите на гражданските кандидати и да изготвим подробен план за решение на неотложните проблеми в България”, допълни още Антов.

За сформиране на „Борда за гражданско доверие” са поканени безспорни личности, общественици с безупречна репутация. Функцията на тази институция е да съблюдава на национално ниво спазването на демократичните принципи при излъчването на кандидатите за граждански представители в 42-то НС, както и честното и прозрачно провеждане на изборите, които ще определят окончателните кандидати.

От Движението бяха категорични, че тези уникални за България избори ще бъдат успешни и са уверени сме, че българските граждани ще вземат активно участие в тях, защото е крайно време, гражданите да поемем своята отговорност, а не само да се оплакват и да стоят настрана.


1636