Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ...
ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": ОЩЕ ПРЕЗ 2009-2010 АЛАРМИРАХМЕ ЗА ПРОБЛЕМА С МОНОПОЛИТЕ!Гражданското движение "ДНЕС" алармира гражданите и институциите още през 2009-2010 г. за проблема с монополите.

Тогава е била направена подписка с над 700 000 подписа с цел предприемане на конкретни мерки за решаване на проблема.

След избухване на народното недоволство "ДНЕС" заема  своето място сред и начело на протестиращите, твърдо отстоявайки техните справедливи искания.

Гражданско движение "ДНЕС" има денонощен горещ телефон, на който гражданите могат да получат безплатни юридически консултации относно създалата се ситуация със завишени сметки.

 

Всичко това дискутират представителите от Гражданското движение "ДНЕС" - г-жа Анджелика Цокова и г-н Георги Христов по телевизия „Европа”. 

 

 

- Негодуванието на хората стигна връхната си точка през тези първи месеци на 2013 година. Гражданско движение ДНЕС участва в тези протести. Какви са вашите впечатления, какво казват хората? А.Ц.: Аз наистина съм страшно притеснена най-вече поради факта как се допусна да се стигне до такъв момент. Ние още през 2009-2010 г. алармирахме гражданството и институциите, че има проблем с монополите. Учредихме национална гражданска инициатива. На 22 декември 2010 г. в НС внесохме подписка с конкретни искания за регламентиране на отношенията между потребителите и дружествата. През тези две години писахме непрекъснато писма до НС, искахме да се решат проблемите на гражданите. Ние спазихме всички законно установени срокове. Оказва се, че НС не спази закона, т.е. в едномесечен срок след внасянето на тази подписка, която над 700 000 български граждани подписаха на територията на цялата страна, не получихме отговор с конкретни мерки, които ще бъдат предприети. Всичко това, което сега ескалира в едно огромно напрежение, ние го подсказахме още през 2009-2010 г. През цялото време сме със и зад гражданите на базата на техните искания. Опитахме по нормалния, елегантния начин, но това нещо така или иначе не се случи. 


Г-н Христов, каква е Вашата гледна точка? Защо се стигна до това недоволство


Г.Хр.: Искам да подчертая, че единствено гражданското сдружение ДНЕС посрещна ситуацията адекватно, защото ние очаквахме, че това ще се случи. Всички тенденции в този сектор бяха във влошаващо се състояние. Предвиждайки, че ще стане така, имайки предвид слабостите в сектора, ние подготвихме конкретни предложения, в това число изменения в Закона за енергетиката, които да променят политиката в този сектор. Ние сме свидетели, че държавниците реагират със спасителни ПР акции. Дори това, което се провежда в момента, е такава акция. Мога да изразя своето удовлетворение, че министър Добрев спомена три мерки, една от които е наша. Ние сме я предложили още преди 3 години. Това е мярката, че трябва да се направи промяна в подхода и начините за ценообразуване в страната, защото това, което сега се прилага, е абсолютно порочна система. 


- По време на своето изказване в парламента министър Добрев прехвърли топката към ДКЕВР, които са включили тези по-скъпи, така да ги наречем условно, централи, които са в енергийния микс. Оттам също се вдига цената на електроенергията. Вие как бихте коментирали това? Има ли яснота кой формулира цената на електроенергията? 


Г.Хр.: Да, разбира се, че имаме. Всички упреци към ДКЕВР не са много основателни. Тази комисия се превръща в един голям бушон, който трябва да изгори в такива случаи, както сега. Що се отнася до микса, до 2005 г. имаше спокойствие в системата на електроснабдяването. Цената се делеше на две - нощна и дневна. След това, през 2007-2008 г., се направиха едни изменения, които подсказваха накъде вървят нещата, но те не бяха драстични. Напротив, повишаването на тока беше нормално. Тази цена на електроенергията пак беше миксирана. Проблемите започнаха след 2008 г. и най-вече през 2009 г., когато темпово започнаха да се включват към цената на електроенергията така наречените добавки. Тези добавки са две групи. Едната група са добавки от технологичен характер, но има известно съмнение, че те са извадени от състава на цената и се фактурират повторно. Втората група са добавки, които са по преценка, че трябва да се товарят битовите и небитовите потребители - добавките за комбинирано производство на електроенергия, за зелена електроенергия и за невъзстановяеми разходи. Миксът не е решаващ, той ще стане решаващ и свободно регулируем, когато се въведе борсовият пазар. 


Г-жо Цокова, хората скочиха най-вече заради това, което каза г-н Христов - загубите на ЕРП-тата да ги покриват самите абонати. 


А.Ц.:- Да, това беше и през 2010 г. основният проблем, защото всички тези загуби на електроразпределителните дружества, както и на монополите, трябва да ги покрие потребителят. Ние имаме горещ телефон, на който даваме безплатни юридически консултации от наши доброволци относно създалата се ситуация. Хората не спират да звънят на този телефон. Искаме да помогнем максимално на всички граждани, телефоните ще работят денонощно. 


Интересно ми е какво ще стане с тези завишени сметки. Хората се натоварват с една огромна сметка, дори да се разсрочи това плащане, то ще бъде пак за сметка на хората. Интересувам се по какъв начин се правят проверките на завишените сметки и в какъв срок. Едно от нашите искания в подписката беше, когато има драстично завишени сметки, потребителят да не плаща до момента, в който не стане ясно каква е причината за това завишение.


2584