Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение “ДНЕС”организира първите граждански избори в България

Гражданско движение “ДНЕС”организира първите граждански избори в БългарияОт движението призовават всички партии да отворят 100% от листите си за победителите в гражданския вот

Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България, обявиха представители на движението на пресконференция днес. Гражданските избори ще се проведат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. Целта им е да бъдат издигнати кандидати за народни представители в 42-рото НС, посочени от гражданите в България.„Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите на голяма част от гражданите  срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната“, заявиха от движението.

От Движението подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. За целта от ГД „ДНЕС“ са изпратили писма до всички партии да предоставят 100% от своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.Гражданските кандидати за народни представители няма да бъдат представители на „ДНЕС“, а на всички граждани, категорични са още организаторите на изборите.Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам. министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници в бившата ДС.

Приемната на „ДНЕС” ще бъде отворена за гражданите и там те ще могат да дават предложения, които ще се обработват от Експертен борд и ще бъдат включени в гражданска платформа. Така чрез широк експертен консенсус ще се  прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробен план за решаване на неотложните проблеми в България За изрядното протичане на гражданския вот и за осигуряването на прозрачност на процедурите на национално ниво ще следи “Борд за гражданско доверие“, сформиран от общественици с утвърдена репутация. “Това е първото в България своеобразно политическо риалити. Кастинг за достойни българи, които са готови да работят за хората”, коментираха Румънеца и Енчев на пресконференция на “ДНЕС”, проведена в столицата в сряда, 27 март. “Ние сме от инатчиите, които подкрепят идеята за първите граждански избори”, допълниха те.

 

31.03.2013

 

Още...

 

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net/news/125836/


1680