Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите граждански избори в България

Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите граждански избори в БългарияОт движението призовават, без намеса, партиите да отворят на 100% листите си за победителите в гражданския вот

 

Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България, обявиха представители на движението на пресконференция днес. На събитието присъстваха Анжелика Цокова и Галя Николова, както и г-жа Янка Рупкина, Румънеца и Енчев, Дани Милев и Магарето, емблема на групата “Бъдеще на инат” във Фейсбук.

 

Гражданските избори ще се проведат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. От 1 до 3.04. ще се приемат номинациите на гражданите на места, които ще бъдат предварително обявени във Фейсбук и сайта на „ДНЕС”, а изборите ще се проведат на 4.04. в общините и на 5.04. в областите, където гражданите сами чрез избор ще подредят листите за съответния Многомандатен избирателен район.

 

 “Това е първото в България своеобразно политическо риалити. Кастинг за достойни българи, които са готови да работят за хората”, коментираха Румънеца и Енчев. “Ние сме от инатчиите, които подкрепят идеята за първите граждански избори”, допълниха те.

 

 “Време е да спрем да се оплакваме и да направим така, че да живеем достойно в собствената си страна”, призова народната певица Янка Рупкина.


„Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, те са отговор на протестите на голяма част от гражданите  срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната“, както и опит да се противопоставим на олигархичния модел на управление в страната, чиито свидетели сме всички ние вече повече от 23 години“, заяви Анжелика Цокова от движението. „ДНЕС”  е с гражданите и от години, със своите доброволци, работи за разрешаването на техните проблеми, така ще бъде и занапред. „Първите граждански избори са своеобразно продължение на нашите споразумения за политическа почтеност и толерантност, които подписваме с политическите партии и техните кандидати, което ще направим и тази година в началото на месец май.”, обяви Галя Николова.


От Гражданско движение „ДНЕС” подчертаха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. За целта са изпратили писма до всички партии без намеса да осигурят 100% от своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.

 

ДНЕС” е гражданско движение и в този смисъл няма да подкрепи на изборите никоя политическа партия, обявиха още от Движението.


 Изрично бе подчертано, че гражданските кандидати за народни представители няма да бъдат представители на „ДНЕС”, а на гражданите, категорични са организаторите на изборите. Листите са за гражданите, те да си изберат и подредят хората, които имат качества и ще защитават интересите им!


За по-добрата организация и провеждане на номинациите и изборите в общините, в които ще има такива, ще се сформират граждански комисии от авторитетни и познати граждани.


Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам. министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници на бившата ДС.

 

Преброяването на гласовете и подреждането на листите ще става на открити събрания пред всички присъстващи граждани и медии, след това ще се състави и протокол.

 

„ДНЕС“ започва сформирането на два борда: „БОРД ЗА ГРАЖДАСНКО ДОВЕРИЕ“ и „ЕКСПЕРТЕН БОРД“. В „БОРД ЗА ГРАЖДАСНКО ДОВЕРИЕ“ освен „ДНЕС“ ще бъдат поканени за участие и други НПО и личности. Бордът ще подкрепя морално и ще наблюдава първите граждански избори в България. Ще следи за честността и прозрачността на предсрочните парламентарни избори. „Експертният борд“ започва подготовката на гражданска платформа, в която гражданите от цялата страна ще могат, чрез приемните на „ДНЕС“ да дават своите идеи и предложения до деня на изборите – 12.05. Предложенията ще бъдат приемани от юристите – доброволци и експертите на движението, които също ще участват в „ Експертния борд“. Гражданската платформа ще бъде съставена изцяло на база исканията на хората, като „Експертния борд“ ще ги формулира и прецизира на основание – изпълнимост, родолюбивост, насоченост към интересите на хората, а не на монополите и олигархията. Гражданската платформа ще бъде в основата на политиката и на гражданските листи.


Експертният и Бордът за гражданско доверие, при желание на гражданите, ще се конструират във областните градове и общините, като ще работят и с местната власт по разрешаване проблемите на хората.


Така чрез широк експертен консенсус ще се  прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробна програма за решаване на неотложните проблеми на България.


3241