Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България, в Русе те започват от 1 април

Гражданско движение „ДНЕС“ организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България, в Русе те започват от 1 априлГражданско движение „ДНЕС“ организира първите по рода си граждански избори за народни представители в България. Гражданските избори ще се проведат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. Целта им е да бъдат издигнати кандидати за народни представители в 42-рото НС, посочени от гражданите в България. Това съобщиха днес Димитър Тодоров и Светла Кирилова по време на пресконференция по темата. /на снимката/
От 1 до 3 април ще се приемат номинациите на гражданите на места, които ще бъдат предварително обявени във Фейсбук и сайта на „ДНЕС”, а изборите ще се проведат на 4 април в общините и на 5 април - в областите, където гражданите сами чрез избор ще подредят листите за съответния многомандатен избирателен район. За Русе мястото е адресът на приемната на „ДНЕС” – ул. „Асен Златаров” № 33, ет. 1 
„Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите на голяма част от гражданите срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната“. 
Ние подчертаваме, че нямаме политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. За целта сме изпратили писма до всички партии да предоставят 100% от своите листи за избраните от гражданския вот кандидати. 
Гражданските кандидати за народни представители няма да бъдат представители на „ДНЕС“, а на всички граждани. 
Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам. министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници в бившата ДС. 
Приемната на „ДНЕС” в град Русе, ще бъде отворена за гражданите и там те ще могат да дават своите предложения за народни представители, които ще се обработват от Експертен борд и ще бъдат включени в гражданска платформа. Така чрез широк експертен консенсус ще се прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробен план за решаване на неотложните проблеми в България 
За изрядното протичане на гражданския вот и за осигуряването на прозрачност на процедурите на национално ниво ще следи “Борд за гражданско доверие“, сформиран от общественици с утвърдена репутация. 
“Това е първото в България своеобразно политическо риалити. Кастинг за достойни българи, които са готови да работят за хората”, коментираха Румънеца и Енчев на пресконференция на “ДНЕС”, проведена в столицата в сряда, 27 март. “Ние сме от инатчиите, които подкрепят идеята за първите граждански избори”, допълниха те. 
“Време е да спрем да се оплакваме и да направим така, че да живеем достойно в собствената си страна”, призова в София народната певица Янка Рупкина.

 

31.03.2013

 

Още...

 

Източник: http://www.ruseinfo.net/news_category_0_40.html

 

 

Други източници:http://bnt.bg/bg/productions/141/edition/30559/bylgarija_19_30_novinite_na_bnt2_29_mart_2013

 


764