Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС“ участва в поредното заседание в Народното събрание за промяна на Изборния кодекс. Обсъждаха се различните видове изборни системи

Гражданско движение „ДНЕС“ участва в поредното заседание в Народното събрание за промяна на Изборния кодекс. Обсъждаха се различните видове изборни системиНа 02.07.2013 от 11.00 часа в Пленарната зала на Народното събрание се проведе поредното заседание  на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.  

В дискусията, ръководена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова, взеха участие около стотина представители на граждански организации и НПО, сред които и Движение „ДНЕС“. На срещата присъстваха  националният омбудсман Константин Пенчев, политологът Димитър Димитров и специалистите по изборно право проф. Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов.

 

Основна тема на срещата бе обсъждане на вида изборна система. Участниците бяха запознати с различните, използвани в съвременния политически живот, изборни системи:

 

-          Пропорционална изборна система с преференции  - докладва Борислав Цеков и Институт за модерна политика;

-          Смесена (немска) избирателна система – проф. Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов;

-          Мажоритарна избирателна система - Валери Найденов

 

Заседанието се излъчваше в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание.

 

 

Ето как бе отразено заседанието от Преса дейли:

 

Единна гражданска листа, финансиране на политическите сили с есемеси и отпадане на ограниченията за участие на политически формации в изборите. 
Това са част от идеите, които представители на граждански организации лансираха днес по време на дискусията с Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения в пленарната зала на Народното събрание. Дискусията продължи повече от четири часа.

 

Пламен Зарков от обединение "Протест" сподели идеята си за финансиране на политическите формации чрез есемеси. По този начин ще се осигури прозрачност не само за финансирането, но и за формирането на една партия, обясни той. Ние имаме намерение да формираме партия, защото това е и единственият начин да участваме в управлението, посочи Зарков и допълни, че трябва да отпаднат ограниченията за участие в изборите. 

 

Борислав Цеков от Института за модерна политика представи пред участниците предимствата на пропорционалната система с преференции. Той очерта три основни цели на смяната на избирателната система - повече власт в ръцете на избирателите, отваряне на изборния процес към гражданските организации, гарантиране на равнопоставеност на участниците в изборите и намаляване на ролята на парите. Той предлага преференцията да бъде задължителна, тоест избирателят да е задължен да гласува и преференциално. Така според него се намалява възможността да се монополизира системата от две-три големи партии и се насърчава конкуренцията. Цеков предложи да има и граждански листи. 

 

Германската избирателна система беше обяснена от проф. Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов. Друмева изясни, че това е персонализирана пропорционална система, като превес има пропорционалният принцип, но и силен мажоритарен елемент. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в пропорционалните листи.
Михаил Константинов коментира, че само в две от страните членки в ЕС има чисто мажоритарни системи - Англия и Франция, в пет функционират смесени избирателни системи, а в останалите - пропорционални, като някои са с преференции. 

 

Журналистът Валери Найденов защити мажоритарната избирателна система. Според него само така депутатът става наистина легитимен и всеки район може да си избере по един представител с истинско мнозинство. Найденов посочи, че в страните, където има мажоритарен вот, никога няма протести за оставката на парламент и правителство. Благодарение на нашата система цялата власт виси на един пирон, забит тук, на жълтите павета, и битката е кой да окупира района, за да дръпне пирона, коментира Найденов и допълни, че така лесно се узурпира властта. Освен това според него купуването на гласове с мажоритарния вот се обезсмисля.

 

 

Още...

 

Източник: агенция Преса дейли

 

С досегашните две заседания на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения по въпросите на Изборния кодекс може да се запознаете на следните линкове:

 

Гражданско движение „ДНЕС” участва в работата на откритата в Народното събрание Кръгла маса за промяна на изборния кодекс

 

Над сто представители на граждански организации, сред които и Движение "ДНЕС", обсъждаха в Народното събрание промени в изборния кодекс


5502