Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС” ще работи неотклонно и последователно за постигане на национално съгласие и обединение между гражданите, политиците и институциите по решаването на основните проблеми на държавата и хората за години напред

Гражданско движение „ДНЕС” ще работи неотклонно и последователно за постигане на национално съгласие и обединение между гражданите, политиците и институциите по решаването на основните проблеми на държавата и хората за години напред„ДНЕС”: БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ, ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ЕДИННА И СИЛНА БЪЛГАРИЯ?

 

Движението за пореден път настоя за постигане на национално съгласие, включително за разрешаване на банковата криза, като призова отново политиците да седнат на една маса и да се разберат за бъдещето на България.

 

Още...

Снимки и видео кадри от акцията пред Президенстството

 

***

 

.

“ДНЕС”: ПОСТАВЯМЕ ГРАЖДАНСКИ УЛТИМАТУМ! БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СЕДНАТ НА ЕДНА МАСА, АКО ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА, А НЕ РУИНИ…

***

.

„ДНЕС”: ЕДИНСТВО И СЪГЛАСИЕ СА НУЖНИ НА БЪЛГАРИЯ! Движението призова участниците в КСНС при Президента да седнат на една маса и да постигнат съгласие в името на бъдещето на страната

 

 

Днес, 17 юни 2014 г., вторник, пред сградата на Президентството десетки привърженици наГражданско движение „ДНЕС” организираха символична кръгла маса, на която присъстваха „лицата” на основните политически партии. 

Още...

 

 

 

 

 

 

***

.

ДЕСЕТКИ ИЗЯВЕНИ ЛИЧНОСТИ И ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”!

 

„ДНЕС“- Перник проведе брифинг на тема “Eдинство и съгласие са нужни на България!”

 

 

 

.

 се  запознаете  ТУК

 

http://edinnabulgaria.com/docs/doctrine.pdf

 

Предлагаме Ви и в резюме Гражданската доктрина „Единна България“ ТУК

 

***

.

РАЗШИРЯВА СЕ ПОДКРЕПАТА ЗА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ.

 

И Светла Караджова, акад. Светлин Русев, Валя Балканска,  Николай Урумов, Кристина Димитрова, Отец Иван от Нови хан, Теди Кацарова,  „Болкан Асист”,  доц.Христо Константинов (НСА) и Национален алианс „Усмихни се с мен” се присъединиха към „Единна България”

 

 

 

 

***

 

.

Повече от половината читатели на сайта на „ДНЕС” напълно одобряват инициативата „Единна България”

 

 

***

 

.

Анжелика Цокова представи гражданската платформа „Единна България” в „Седмицата” на Дарик радио

 

***

 

.

КТ „Подкрепа”, КНСБ, националният омбудсман Константин Пенчев, Научно-техническите съюзи (НТС), проф. Духомир Минев и Янка Рупкина са сред първите, дали своята подкрепа за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“

 

***

 

.

Анжелика Цокова, председател на „ДНЕС“, в ТВ предаването „Оригиналът“: „Инициативата „Единна България“ ще е резултатна, ако от максимален брой теми се изберат най-важните, които вълнуват българските граждани“

 

***

.

Анжелика Цокова от „ДНЕС“ по БНТ: „Основната цел на Инициативата „Единна България“ е широко гражданско участие по важни и спешни за решаване обществени проблеми“

 

***

 

.

За думите и делата на Президента на Република България…

 

***

.

Гражданската доктрина „Единна България“ бе представена пред обществеността и медиите на Перник

 

В приемната на ГД „ДНЕС“ - Перник, ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ №31 се проведе брифинг на тема  “Гражданската доктрина „Единна България”

 

 

Още по темата

 

***

.

Стартира регистрацията в електронната платформа на „Единна България”

 

 

До момента са събрани 117 предложения от граждани и юридически лица в електронната платформа на „Единна България”, съобщиха инициаторите от Движение за национално единство и спасение „ДНЕС“. Идеите са в няколко направления: ДЪРЖАВА НА ХОРАТА, ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, ПРОСПЕРИРАЩА НАЦИЯ, ГРИЖА ЗА ЧОВЕКА и НАЙ-ДОБРОТО, КОЕТО МОЖЕМ.

 

 

 

19.02.2014

***

.

Движение „ДНЕС“ и КТ „Подкрепа”: „Ще работим съвместно по доктрината „Единна България“ за дългосрочното разрешаване на основните проблеми на държавата и гражданите“.

 

 

Конфедерация на труда „Подкрепа”, представлявана от президента д-р Константин Тренчев, вицепрезидента Димитър Манолов и конфедеративните секретари Руска Бъчварова, Александър Загоров и Веселин Митов, от една страна, и от друга Гражданско движение ДНЕС, представлявано от Галя Николова, Петър Лазаров, Николай Лалев и Георги Мартинов, задълбочено обсъдиха широк кръг от актуални за гражданското общество въпроси.

 

Още...

 

 

***

„ДНЕС“ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ АПЕЛИРА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ, ЗА ДИАЛОГ В ИНТЕРЕС НА ЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. „Господин Плевнелиев, изпълнете основното си конституционно задължение да обедините нацията“, се казва в писмо на Движението до Президента.

 

 

***

„ДНЕС“ НЕОТКЛОННО ТЪРСИ ДИАЛОГ В ЗАЩИТА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ. Близо две години Движението чака „Отговора на Президента”

 

***

Над 90 % от българите се обявяват за национално обединение и съгласие

 

 

Голямото мнозинство от българите желаят намирането на консенсус. Над 90% от респондентите споделят мнението, че сега повече от всякога е необходимо национално съгласие. Това показват данните от изследването "Политически и икономически индекс за януари 2014" на Галъп.

 

Още...

***

На среща на „ДНЕС“ с омбусманa Константин Пенчев беше изразена подкрепа на инициативата на Движението „Единна България“

 

 

Възможностите идентифициране на наболелите за обществото проблеми и пътищата за обединяване на усилията на широката общественост за решаването им и поставянето им като приоритети в бъдещите насоки за развитие на страната. Това бяха основните въпроси, обсъдени на среща между  Константин Пенчев – Национален Омбдусман и Росица Тоткова – главен секретар, от една страна, и от друга -   представителите на Движението за национално единство и спасение - "ДНЕС" – Анжелика Цокова, Георги Мартинов и Петър Лазаров.

 

Г-н Пенчев и г-жа Тоткова  напълно подкрепиха актуалното звучене на  инициативата на ДНЕС за разработване на платформа „Единна България“, която да послужи за обединяване на позициите на представители от различните обществени кръгове и намиране на допирни точки, в противовес на настоящата поляризираност на отношенията в страната. 

 

Още...

 

25.01.2014

 

 

***

Доктрината за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“ обсъдиха на среща председателят на БТПП Цветан Симеонов и Георги Мартинов от „ДНЕС“

 

Възможностите за обединяване на вижданията на широката общественост при формиране на бъдещите насоки за развитие на страната бяха обсъдени на среща между председателя на БТПП Цветан Симеонов и Георги Маринов, представляващ Движението за национално единство и спасение - "ДНЕС".

 

 

Участниците в срещата се обединиха около виждането, че е необходимо да се създадат трайни приоритети за България, в условията на единство и приемственост. Създаването на предпоставки за трайно решаване на най-наболелите проблеми у нас чрез обединяване на мнения и подходи на основата на консенсус е е идеята, върху която са съсредоточени усилията на Движение "ДНЕС".

 

На "ДНЕС" принадлежи  инициативата за разработване на платформа „Единна България“, която да послужи за обединяване на позициите на представители от различните обществени кръгове и намиране на допирни точки, в противовес на настоящата поляризираност на отношенията в страната.

 

Още...

 

20.01.2014

********************

 

"ДНЕС" пробива с кръгли маси". Под това заглавие в. "Преса"  публикува обширен репортаж за инициираната в столичния хотел Рила дискусия по представената наскоро  инициатива на Гражданско движението "ДНЕС"  - Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“. Предлагаме по-долу цялата статия:  

 

Гражданска доктрина „Единна България“ще пише Движението за национално единство и спасение (ДНЕС), което доби популярност с битката си срещу монополите в енергетиката.

 

Учредителите се събраха вчера в столичния хотел „Рила“, за да предложат идеите си за преодоляване на кризата в страната. Сред тях бяха лидерът на „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, математикът проф. Михаил Константинов, журналистите Иван Гарелов и Иван Такев, експертът по национална сигурност Славчо Велков, певиците Янка Рупкина и Силвия Кацарова, актьорът Христо Чешмеджиев, композиторът Дани Милев, секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков, политологът доц. Мария Пиргова, икономистът проф. Чавдар Николов и др.

 

 

Движението се готви за маратон от кръгли маси, на които ще се опита да намери отговорите на най-наболените проблеми в обществото. Темите за дебатите са пет - „ Държавата на хората“, „Върховенство на закона“, „Просперираща нация“, „Качествен и сигурен живот за хората“ и „Най-доброто, което можем“. До дни "ДНЕС" ще пусне интернет сайт, където ще събира предложения.

 

„Ще поставим основни приоритети в центъра на вниманието на политиците. Искаме да чуем гласа на гражданското общество“, заяви председателят на "ДНЕС" Анжелика Цокова.

 

Проф. Михаил Константинов се обяви вчера за закриване на Великото народно събрание.

Други поискаха формацията да прерасне в партия. Доц. Мария Пиргова посочи за подходящ лидер д-р Константин Тренчев, който обаче отказа офертата. „Трябва да се обединим около една национална доктрина, а не около личности“, отбеляза шефът на КТ „Подкрепа“и допълни, че идеите не трябва да остават само на хартия.

 

17.12.2013

 

 

***

 

.

Гражданско движение „ДНЕС” организира дискусия за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”. Десетки неправителствени, синдикални, професионално-съсловни организации и изявени личности заедно за каузата

 

 

На 16 декември 2013 г. в зала „Адакта” на хотел „Рила“ се събраха заедно Движение за национално единство и спасение  „ДНЕС”,  български творци, изявени личности и представители на неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации, за да започнат съвместна дискусия по представената наскоро  инициатива на движението - Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“.

 

Разговорът-дискусия е и начало на работата по  Гражданската доктрина, чиято същност е търсене на консенсусно национално съгласие по основните приоритети на България и формирането на общи цели между всички групи в обществото.

 

 

 

 

Анжелика Цокова от „ДНЕС“ презентира рамката на Гражданската доктрина, а темите и етапите на работата й бяха обявени от експерта на Движението д-р Николай Лалев.

 

 

Актьорът Христо Чешмеджиев прочете ГРАЖДАНСКО ПОСЛАНИЕ за обединение на нацията и представи „ГРАЖДАНСКА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, която връчи на Анжелика Цокова.

 

„Отсега нататък Гражданско движение „ДНЕС” да бъде пазител на книгата и в нея да се събират подписите на присъединилите се и подкрепящите  „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, пожела на Движението той.

 

 

„Всички, подписали се в книгата, да се наричат „ПАЗИТЕЛИ НА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, предложи на свой ред Анжелика Цокова.

 

Сред първите Пазители на ГРАЖДАНСКАТА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ, и взели отношение по наболелите обществени проблеми, бяха: проф. Михаил Константинов, синдикалистите д-р Константин Тренчев,       Димитър Манолов, доц. Мария Пиргова, журналистът Иван Гарелов, певицата Силвия Кацарова, проф. Чавдар Николов, експертът по сигурността Славчо Велков, енергийният експерт Георги Христов и много други.

 

 

 

Участниците в дискусията се обединиха около това, че действително е необходимо консенсусно национално съгласие по важните за хората теми, както и по основните проблеми, стоящи пред България и неразрешени от години в името на добруването на хората.  Те също така подчертаха, че ситуацията в страната е тежка, а ширещото се разделение и противоречията стигат до омраза. В същото време бе изтъкнато, че един от основните акценти, по който е необходимо национално съгласие, е справянето с тежката социално-икономическа криза, бедността и произвола на монополите.

 

 

 

Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че е „възможно обединение около принципи, а не около личности, а това изисква много широка дискусия”. Димитър Манолов допълни, че синдикалната организация е готова за сътрудничество „в рамките на собствения си капацитет”.

 

Доц. Пиргова изрази мнение, че „България наистина се намира пред  катастрофа”, а движение „ДНЕС” е на прав път, опитвайки се да обедини гражданската енергия. Д-р Ленков от Български лекарски съюз каза: „Нека знаещите и можещите хора да се съберем край една маса и да реализираме инициативата!”

 

 

 

Следващата стъпка според участниците е разработването на всяка от темите с участието на експерти.

 

„Това е целта – да се впрегне целият експертен потенциал на максимално широк кръг от граждани,  неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации“,  заяви Анжелика Цокова и добави, че инициативата е отворена за присъединяване за всеки, който желае да я подкрепи. 

 

Видео клипове от дискусията:

 

http://youtu.be/WqEH1wAQ-H8

 

http://youtu.be/yyigR1US7a8

 

http://youtu.be/S9WVEJbq3zk

 

http://youtu.be/0YLtjjz9Id8

 

 

Aудио файлове от дискусията:

 

Файл 1

 

 

Hosted by Kiwi6 file hostingDownload mp3 - Free Music Hosting.

 

Файл 2

 

 

Hosted by Kiwi6 file hostingDownload mp3 - Free Music Hosting.

 

 

 

Участници в организираната от Гражданско движение „ДНЕС” дискусия за Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”

 

 

По време на срещата дискусия участниците изготвиха следния

 

ТЕКСТ НА ГРАЖДАНСКОТО ПОСЛАНИЕ

 

Днес не бива да допускаме разделението в България!

Днес се опитват да ни насъскват един срещу друг, да всяват омраза помежду ни.

Днес има заплаха от разединение тук, в Родината ни!

Но има СИЛА в България, която може да спаси и всички нас, и страната ни!

Не политическа сила!

Не силата на волята на един човек!  

Силата на ЕДИНСТВОТО на НАЦИЯТА!

Всички ние, заедно, можем и трябва да станем онази сила, която ще спаси нашата България!

Днес е дошло времето за решителност!

Ние, тези, които сме ЗА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, сме много и сме силни! Когато сме заедно! Когато сме единни!

Да го покажем!

Да не допускаме разпарчетосването на страната ни, тя е една, тя е наша, тя е на децата ни, тя е на всички нас!

Да докажем, че сме нация, която знае -  ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

Всеки от нас да застане зад „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”. С позицията си, с творчеството си, с действията си!

 

16.12.2013

 

На 8 декември 2013 г. в прес клуб БТА на специална пресконференция Гражданско движение „ДНЕС” представи своята инициатива, наречена ГРАЖДАНСКА ДОКТРИНА, както и плана за реализирането й.

 

Гражданско движение „ДНЕС”  изрази своята сериозна загриженост от ситуацията в България, ширещата се бедност, безверие, безнадеждност, както и от разделението и противоречията стигащи до омраза.  Всичко това на фона на политически битки, а грижите за хората и нуждите им, като че ли не са на дневен ред.

 

Точно затова Гражданско движение „ДНЕС” прие предизвикателството именно като организация, отстояваща правата и интересите на гражданите, да организира и координира изготвянето и реализирането на ГРАЖДАНСКА ДОКТРИНА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”.

 

Цялата информацията за пресконференцията и за Гражданската доктрина  „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ” може да прочетете ТУК

 

А пълен видеозапис на пресконференцията може да гледате  ТУК

 

13.12.2013

 

***

 

Инициираната от "ДНЕС" Гражданска доктрина "Единна България" дискутирана по БТВ

 

 

 

 

"Единна България" - намерения, възможности и реалности. Под това заглавие в снощното предаване "Лице в лице" на БТВ представителите на Гражданско движение "ДНЕС" Анжелика Цокова, д-р Николай Лалев и Георги Христов дискутираха лансираната от Движението ГРАЖДАНСКА ДОКТРИНА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”.

Цялото предаване може да гледате ТУК

 

***

Атанас Кацарчев от Гражданско движение "ДНЕС": Богатите обират народа

 

 

 

В интервю за БГ Днес,  експертът на Гражданско движение "ДНЕС" Атанас Кацарчев също се спира на различни аспекти на инициираната от Движението Гражданска доктрина "Единна България". 

 

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

 

***

 

Стотици граждани се молят на Бог България да остане единна и спокойна. Църквата „Света Неделя” се оказа тясна за всички желаещи

 

Стотици граждани се събраха днес в храм „Света Неделя” на организирания от Гражданско движение „ДНЕС” молебен, за да се помолят за помирението и за единството на българския народ.

Целият материал прочетете ТУК

 

 


4065