Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС” участва в работата на откритата в Народното събрание Кръгла маса за промяна на изборния кодекс

Гражданско движение „ДНЕС” участва в работата на откритата в Народното събрание Кръгла маса за промяна на изборния кодексВ зала „Изток” на Народното събрание започна работа инициираната от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова кръгла маса за промяна на изборния кодекс.  Движение „ДНЕС” бе сред 50-те граждански организации и сдружения, взели участие в първите дебати за новия изборен кодекс.

 

На днешната среща, продължила повече от два часа, се изказаха мнения за  въвеждане на задължително гласуване, за намаляване на депутатите от 240 на 120, за електронно гласуване, чрез интернет или машинно, но без бюлетини. Имаше предложения да се криминализират фалшивите изборни списъци. НПО-та поискаха граждански листи да могат да се правят от  инициативните комитети и наблюдателите да имат достъп до и контрол върху печатането на изборните бюлетини, а самите бюлетини да са със серийни номера. Предложено бе решенията на ЦИК и РИК да са поименни, за да може отговорността да е пряко адресирана.

 

Някои от участниците настояха в обсъждането на новите изборни правила да се включат всички партии, включително и тези, които са получили над 1% на изборите на 12 май.

 

От организация, представляваща българите в чужбина настояха за обособяване на отделни изборни райони - Европа, Америка, Океания и Азия, както и за облекчено откриване на секции извън страната.

 

На срещата Мая Манолова обяви, че всички предложения ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, за да има пълна прозрачност в действията на кръглата маса. Тя обеща в първия пленарен ден да предложи на депутатите да изберат постоянна парламентарна комисия, където заедно с гражданите да се създаде новият изборен кодек. По думите й законът може да бъде готов до 3 месеца, а и по-скоро.

 

Работата на кръглата маса ще продължи следващата седмица, най-вероятно във вторник.

 

Видео-репортаж от срещата, излъчен по БТВ, може да видите ТУК

 


5503