Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Харири с шанс отново...
Харири с шанс отново да е премиер на Ливан

Харири с шанс отново да е премиер на ЛиванБившият премиер на Ливан Саад Харири има шанс отново да оглави правителството, съобщи "Ройтерс".

Президентът на Ливан Мишел Аун реши да отложи за 16 декември консултации с парламентарни фракции относно кандидатурата на министър-председател, на който да бъде възложено да сформира новото правителство.

Консултациите бяха отложени за една седмица от 9 до 16 декември, след като бизнесменът Самир ал Хатиб, чието издигане за премиер беше подкрепено преди това от всички основни парламентарни фракции, обяви в неделя, че ще оттегли кандидатурата си. Това се случи след срещата на ал-Хатиб с върховния мюфтия на Ливан, шейх Абдел Латиф Дераян.

Духовният водач на мюсюлманите заяви на Ал Хатиб, че политиците на сунитската общност след проведените контакти подкрепят завръщането на поста премиер на лидера на движението "Ал Мустабал" - Саад Харири. Според шейха Харири, "полага усилия за засилване на ливанската икономика и играе важна роля на арабската и международната арена".

Думите на мюфтията обаче бяха посрещнати негативно от протестиращите, които за поредна вечер излязоха на улиците на Бейрут.

Лидерът на "Ал Мустабал", който три пъти оглавява коалиционните правителства от 2009 г., подаде оставка на 29 октомври на фона на мащабни антиправителствени демонстрации, които обхванаха страната.

Както заяви лидерът на опозиционната партия Катаиб Сами Джемайл, "преходното правителство трябва да се ръководи от неутрален политик, който не е свързан с управляващата класа". "За такава роля е подходящ например уважаваният дипломат Наваф Салам, който е работил като постоянен представител на Ливан при ООН през 2007-2017 г. и който сега е член на Международния съд на ООН", каза Джемайл.

Източник: https://news.bg


118438