Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хиляди българи отнов...
Хиляди българи отново протестират. Блокираха Петолъчката и АМ „Хемус“, но ги спряха преди „Кулата“! Бойко Борисов се направи в Брюксел, че нищо не се случва!  (Обновява се)

Хиляди българи отново протестират. Блокираха Петолъчката и АМ „Хемус“, но ги спряха преди „Кулата“! Бойко Борисов се направи в Брюксел, че нищо не се случва! (Обновява се)В неделния ден на много места в страната отново се провеждат протести.

Протестиращи блокираха Петолъчката на главен път София - Бургас. Стотици автомобили първо преминаха по главните улици на Сливен и след това се отправиха към Петолъчката

Затворени са подстъпите към автомагистрала "Тракия" и отсечките към Бургас и Котел, но полицаите им забраниха да блокират изходите за Ямбол, Сливен и Стралджа, предаде bTV.

И петте изхода на пътния възел бяха обградени от полиция, а самите протестиращи излъчиха свои представители, облечени със светлоотразителни жилетки, които също следят за мирното протичане на протестните действия и пазят от провокации, съобщи "Фокус". 

За кратко възникна напрежение между полицаи и протестиращи, но до сблъсък не се стигна.

Над 700 са протестиращите от Сливен, още толкова се очакват и от Ямбол, както и други от Бургас. Намеренията на протестиращите са да блокират пътния възел до 18 ч.

Малко по-късно протестиращите шуменци затвориха движението при пътен възел "Нови пазар" на магистрала "Хемус". Хора има и в участъка по стария път за Варна над магистралата. Образуваха се колони от чакащи леки автомобили и камиони. Протестиращите освиркаха водачи, които останаха недоволни от блокадата.

Междевременно жандармерия и гранична полиция не позволиха на протестиращи от Петрич да блокират граничния пункт "Кулата" с автошествие срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост. Протестиращите се събират в центъра на село Кула. Органите на реда не допускат хора, придвижващи се пеша на магистралата. Целта е да не се стигне до блокада на границата с Гърция, съобщи БНР.

В Благоевград недоволните се събраха пред Югозападния университет. Според разрешението, което са получили организаторите, колите могат да преминат по няколко булеварда в града, но нямат право да излязат на първокласен път Е-79 , каквото беше първоначалното намерение на недоволните. На протеста, както и на всички входове и изходи на града има жандармерия.

"Нашето искане продължава да бъде социално равенство в България, на първо място, цените да бъдат изравнени със заплащанията. При новата минимална работна заплата от 560 лв., която е планирана, няма абсолютно никакво равенство", каза един от протестиращите.

Други поискаха оставка на правителството и депутатите от 240 да станат 90.

Протести има също в Разлог, Банско и Гоце Делчев.

На пътя Ловеч-Троян има засилено полицейско присъствие, включително и жандармерия, а протестиращите са над 100 души, но продължават да се събират. Все още не е ясно, дали ще има блокада на пътя, както през изминалите 2 недели. Няма разрешение за блокада на пътя от АПИ и организаторите на протеста са разговаряли с органите на реда, които са им забранили блокада на пътя.

Има насрочен протест и пред сградата на общината в Тетевен.

Организатори на протест предупредиха, че ще затворят Прохода на Републиката след 16 часа. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България.

Протести има и в Шумен, Габрово, Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград

От Брюксел, където лидерите на страните от ЕС одобриха проектоспоразумението по Брекзит, премиерът определи протестите в България като "малки".

"Вчера бяха много малки. Всички заедно сигурно бяха една десета от срещата на ГЕРБ - предприемачи в Поморие. Факт е, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало. Никое правителство не е обичано от всичко, от всички в Европа. Именно това, че всеки може да демонстрира, да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация. Разбира се, не трябва да затварят улиците, защото пък другите, които не са съгласни с тях, им се пречи на движението", каза той.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК

Хиляди недоволни блокираха Петолъчката, АМ „Хемус“, Е-79, Прохода на Републиката, но ги спряха преди „Кулата“! Бойко Борисов наглее в Брюксел – нарече протестите „много малки“! (ОБЗОР)

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Или народът, или ГЕРБ и властта

Протестите продължават и днес в цялата страна 

Граждани се събират на мирен протест за свобода на вероизповеданията 

Протестите продължават в цяла България! >> Гражданите настояват за по-добър стандарт на живот (обзор) 

От протеста в СОФИЯ: Днешните сметки са непосилни за обикновения човек! Наблюдаваме спад на цените на горивата - има резон, че сме излезли на улицата 


82385