Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Хиляди се събраха на...
Хиляди се събраха на митинги в Москва и други градове, отново има арести

Хиляди се събраха на митинги в Москва и други градове, отново има арестиВъпреки дъждовното време и отсъствието на всички опозиционни лидери в Москва на бул."Андрей Сахаров" за трета поредна събота се събраха хиляди недоволни от недопускането на кандидати до септемврийските избори за местно управление в столицата. Този път събитието "Да си върнем правото на избор" е разрешено от властите, но то събра недоволството срещу репресиите от органите на реда и от управлението на президента Владимир Путин изобщо. 

Непознатите от 2012 г. насам по мащаб протести се случват в момент, когато се навършиха 20 години от влизането на Путин във върховете на властта - на 9 август 1999 г. той бе назначен за премиер.

По данни към 15 часа от независимата организация "Бял брояч" на булеварда вече има поне 28 000 души (МВР съобщи за 15 000) и още идват, но влизането в зоната на митинги е забавено от преминаването през металдетектори. За проверка за сигурност някои се чакали между 20 и 40 минути, понякога уредите не са работели, понякога режимът е по-либерален и се преминава бързо.

Минути преди началото части на полицията за борба с безредици арестуваха Любов Собол - единственият от лидерите, който е на свобода - като нахлуха в офиса ѝ. Официалното обяснение е, че организаторите на митинги предупредили, че тя и други подготвяли провокации. С арести и обиск бе прекъснато и предаването на събитията в интернет от "Навални live".

 

Хиляди се събраха на митинги в Москва и други градове, отново има арести

© Reuters

 Мнозина, включително популярни блогъри и рап изпълнители, призоваха хората да се включат, "защото това може да е последният ни свободен митинг". Млад участник, който носеше съветско знаме, обясни пред телевизия "Дождь", че така иска да каже, че в СССР е имало повече свобода.

 

Илья Варламов
 
@varlamov
 
 

Опять никто не пришёл

Преглед на изображението в Twitter
 
366 души говорят за това
  

Правилата са събитието не позволяват изпълнения на музиканти, а Следственият комитет предупреди снощи руснаците да се започват "свободни разходки" по булевардите след края на митинга. "Участието в несанкционирани мероприятия води до правни последици, включително наказателна онговорност", заявиха от следствието и напомниха за призиви към масови безредици е предвидено лишаване от свобода, а непълнолетни и родители, идващи с децата си, че може да понесат административни или наказателна отговорност, "които да се отразят негативно на бъдещето ви".

 По-малки протести в подкрепа на Москва имаше в Санкт Петербург и няколко други града в Русия. Части на ОМОН арестуваха поне 15-20 души във втория по големина град и задържанията продължаваха и след 15 часа срещу всеки, който издигне някакъв плакат. Двама са арестувани и на шествието в Ростов на Дон.

 Организатори на московския митинг публикуваха в петък проект за резолюция, в която от името на участниците, московски депутати и кандидати за изборите се настоява за прекратяване на наказателните и административни дела заради мирни протести, защитени от Конституцията и избирателните права. Делото за т.нар. незаконни масови безредици е извабрикувано и изискваме публично разследване и съдебно преследване на виновните за изграждане на режим на политически репресии, се казва още в документа.

 Оставка на кмета Сергей Собянин и на председателя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов за дискредитиране на изборните процедури и лустрация за всички членове на избирателни комисии е друго исканията. Ако не регистрирате независими от властите кандидати, ще искаме отмяна на изборните резултати, казват организаторите.

  

Хиляди се събраха на митинги в Москва и други градове, отново има арести

© Reuters

 

 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/sviat/109554